В Запоріжжі презентували виставку про анархістів-захисників України

23.06.2023 19:35

Сьогодні, 23 червня , в Туристичному інформаційному центрі розпочала свою роботу виставка київського художника Давида Чичкана під назвою "Ідентифікація. Інтерпретація. Репрезентація". Герої робіт - це реальні люди, захисники України, які належать до ліворадикалів. В ході виставки художник намалював декілька робіт спеціально для Запоріжжя.

Давид Чичкан @davidchichkan — сучасний український художник, який працює з такими техніками як графіка, живопис, стріт-арт та перформанс. Послідовно розвиває критичний напрям в мистецтві, використовує власну творчість як інструмент трансформації суспільства. Свої картини, створені аквареллю на папері, художник копіює на фото та виносить за межі виставок, розповсюджуючи на вулицях різних міст у вигляді наклейок та плакатів, аби донести свої твори до якнайширшої аудиторії.

У Запоріжжі Давид Чичкан персонально відкрив виставку свого проєкту «Ідентифікація. Інтерпретація. Репрезентація». Експозиція показує обличчя сучасних анархістів та анархісток, які захищають Україну в лавах ЗСУ, або загинули на цій війні зі зброєю в руках.

Іще одним героєм цієї серії графічних робіт є Нестор Махно — український анархіст та військово-політичний лідер XX століття, командувач Революційної Повстанської армії та ідейний засновник створення анархістської республіки, що в 1918-1921 роках існувала на території сучасних Запорізької та Дніпропетровської областей України.

Ці образи художник зобразив на папері спеціально для Запоріжжя у п'яти роботах. Дві картини художник домальовував безпосередньо в ході виставки, адже саме тоді дізнався про загибель на фронті ще одного товариша. Всіх воїнів-анврхістів з ЗСУ, яких Давид зображає на папері, він знав особисто.

- Цю серію робіт я продовжую вже довгий час. Вона присвячена ліворадикалам, які зараз захищають Україну від російських окупантів. Вони справжні патріоти. Я вважаю, це дуже важливо - розказати про них, показати їх, зруйнувати ті стереотипи, які утворилися навколо такої політичної течії як анархізм. Я і сам є анархо-комуністом. Думаю, українці ще замало освічені політично, і хоча би за допомогою таких виставок намагаюсь це виправити, - розповів автор виставки Давид Чичкан.

Нестор Махно - ключова постать на роботах з представленої художником серії. Таким чином він переосмислює образ цієї відомої історичної особистості, його армії та республіки, що був викривлений та витіснений радянською пропагандою з офіційного історичного наративу.

Виставка Давида в Запоріжжі презентована Туристичним інформаційним центром спільно з Міжнародним симпозіумом сучасного мистецтва BIRUCHIY.

- Дуже знаково, що образи Нестора Махна з'явились з-під руки художника саме у Запоріжжі, адже саме у нашому краї назавжди збережені його прагнення до свободи, його воля та сила духу. Також важливо знати обличчя тих героїв, які захищають нашу Україну. Багатьох людей на цих плакатах вже немає в живих. Це дуже нестандартна та самобутня виставка, яка буде цікава кожному запоріжцю , - розповів директор ТІЦ Олексій Каніщев. 

Загалом у своїх картинах Давид Чичкан реагує як на актуальні політичні події, соціальну несправедливість тут і тепер, так і дошукується правди в історії, досліджує історію анархістських та соціальних рухів XX століття.

Давид Чичкан є автором безлічі персональних проєктів різних років.

У 2018 році видавництво «Основи» перевидало Кодекс України про адміністративні правопорушення з авторськими ілюстраціями Давида Чичкана. Куратор та учасник виставки «Життєствердне і травматичне» (The Naked Room, Київ, 2023). Учасник виставки українського мистецтва воєнного часу «Ти як?» (Український дім, Київ, 1-25 червня 2023 року).

Роботи Давида часто експонуються закордоном. Серед останніх міжнародних проєктів за участі Давида Чичкана виставка «Kaleidoskop der Geschichte(n). Українське мистецтво 1912-2023» (Exhibition Site Albertinum, Дрезден Німеччина, 6 травня — 10 вересня 2023), «Коли віра знищує гори» (Музей сучасного мистецтва МНКА в Антверпені, Бельгія, 17 липня – 9 жовтня 2022), Distant Tolerable Murder (галерея «Лабіринт», Люблін, Польща, 2022), «Війна» (галерея 59 Rivoli, Париж, Франція, 2022), «Між вогнем і вогнем. Українське мистецтво зараз» (Відень, Австрія, 2019), Перша Варшавська бієнале (Варшава, Польща, 2018), фестиваль Warsaw Under Construction (Варшава, Польща, 2018), виставка «Перманентна революція» (Музей Людвіга, Будапешт, Угорщина, 2018), Київська бієнале «Київський Інтернаціонал» (Київ, 2017), Tam, gdzie teraz (Labirint, Люблін, Польща, 2017), П’ята Одеська бієнале (Музей сучасного мистецтва Одеси, 2017), Київська бієнале The School of Kyiv (Київ-Відень, 2015).

У Запоріжжі представлено 12 робіт автора. Виставка працюватиме до 19 липня.