Щодо підсумків 19 сесїї Запорізької міської ради

13.07.2023 11:45

12 липня відбулась 19 сесія Запорізької міської ради, де було прийнято десятки важливих рішень. Вони стосувалися підтримки захисників України, цивільного захисту населення, екології, реалізації міських бюджетних програм у сфері освіти, культури, житлово-комунального господарства.

Внесли зміни до міської Програми підтримки обороноздатності та забезпечення безпеки і правопорядку в місті Запоріжжі на 2023 рік. Передбачено додатково понад 8,3 мільйони гривень на фінансування цієї програми. Ці кошти будуть спрямовані на закупівлю двох позашляховиків для Національної гвардії України, виконання ремонтів для однієї з військових частин, правоохоронців. Тепер загальний обсяг фінансування містом цієї програми з бюджету міста складає понад 230 мільйонів гривень.

Прийняте рішення «Про припинення взаємовідносин Запорізької міської територіальної громади із релігійними організаціями Української православної церкви московського патріархату. Виконавчі органи міської ради мають вжити для цього необхідні заходи. Також цим рішенням затверджене Звернення депутатів Запорізької міської ради до Верховної Ради України щодо внесення змін до законодавства для заборони діяльності в Україні Української православної церкви московського патріархату.

Депутати міської ради закликали священнослужителів та парафіян Української православної церкви московського патріархату вийти з лав цієї церкви та сісти за стіл перемовин з Православною церквою України.

Продовжується прийняття рішень щодо дерусифікації, деколонізації назв у Запоріжжі. Затверджене рішення про перейменування площі Пушкіна на площу імені Володимира Вернадського. Перейменування площі підтримав Макс Поляков – міжнародний підприємець, меценат родом з Запоріжжя. Його компанія придбала будинок побуту «Ювілейний», де планує створити сучасний інноваційний центр. Представники компанії висловили зацікавленість у співпраці з міською радою для реконструкції площі, з встановленням пам’ятника Вернадському.

Прийняте рішення про перейменування вулиці Волгоградської на вулицю Володимира Грищенка. Почесного громадянина Запоріжжя, дійсно видатного запоріжця, який багато зробив для розвитку рідного міста. Вулицю Волзьку перейменовано на честь запорізького музиканта Андрія Лободи. 

Також прийняте рішення про перейменування вулиці Таганської на честь Антона Незоли – запоріжця, який загинув, захищаючи Україну. Сквер «Індустрія» перейменовано на сквер «Запорізьких стрільців» - з метою увічнення бойової слави військовослужбовців створеного у Запоріжжі 6 стрілецького батальйону.

Прийнято низку рішень, які стосувалися різних питань, важливих для запоріжців навіть в умовах війни. Одне з них – екологія. Так сьогодні на сесії затверджена, як того вимагає законодавство, Програма державного моніторингу у галузі охорони атмосферного повітря агломерації Запоріжжя на 2022-2026 роки».

Депутати також підтримали Звернення до Кабінету Міністрів України щодо внесення змін до законодавства для спрощення механізму проведення позапланових перевірок дотримання підприємствами вимог природоохоронного законодавства, впровадження механізму оперативного реагування органами державного нагляду на забруднення атмосферного повітря.

Для Запоріжжя ці питання дуже актуальні. Зокрема через проблему смороду у повітрі, від якого страждає місто. Спрощення проведення перевірок та впровадження механізму оперативного реагування відповідальних державних служб допоможе у виявленні забруднювачів та притягненні їх до відповідальності.

Внесені зміни у низку міських програм, які стосувалися освіти, культури, фізичної культури та спорту, утримання зелених зон, житлово-комунального господарства та іншого. Це має допомогти у забезпеченні стабільної роботи цих галузей, реалізації відповідних міських програм. Частина цих змін пов’язана з виділенням Запоріжжю додаткових державних субвенцій, дотацій.

Зокрема місто отримало понад 75 мільйонів гривень додаткової дотації з держбюджету. Ці кошти спрямовані на виплату заробітних плат працівникам дошкільної освіти.

Також згідно з постановою Кабінету Міністрів України Запоріжжю виділена субвенція з державного бюджету в обсязі майже 85 мільйонів 400 тисяч гривень на реалізацію проєктів у рамках Надзвичайної кредитної програми для відновлення України. Ще майже 22,7 мільйони гривень виділить місто. Ці кошти, зокрема, будуть спрямовані на капітальні ремонти школи №53, Міського палацу дитячої та юнацької творчості.

Майже 47 мільйонів гривень додатково спрямовано на ремонт найпростіших укриттів у школах. З них майже 28 мільйонів гривень державна субвенція, понад 19 мільйонів гривень – кошти міста.

Понад 47 мільйонів гривень направлено з бюджету міста на виплату заробітних плат працівникам мистецьких шкіл, бібліотек, будинків культури, театрів.

Виділено 416,5 тисяч гривень на виплату матеріальної підтримки запорізьким спортсменам-кандидатам на участь в Олімпійських іграх в Парижі, та молодим студентам-викладачам запорізьких дитячо-юнацьких спортивних шкіл, чиї вихованці досягли значних успіхів у спорті, посівши призові місця на Чемпіонатах, Кубках України, Європи, світу.

Збільшено кількість адміністративних послуг, які надаються через Центр надання адміністративних послуг м. Запоріжжя та його територіальні підрозділи. Тепер їх буде 280, на 12 більше ніж до того. Місто продовжує таким чином спрощувати та підвищувати якість надання адміністративних послуг населенню.