У Запоріжжі ведеться боротьба з амброзією

08.08.2023 14:50

Кожного року з початку серпня в Запоріжжі розпочинається активний період цвітіння амброзії, а в середині місяця спостерігається пік її пилкування. Тому зараз фахівці інспекції з благоустрою проводять регулярні перевірки своєчасного покосу карантинних рослин.

У Запоріжжі розробили системний підхід у боротьбі з карантинними рослинами. Для вирішення цього питання міська влада активно співпрацює з активною громадськістю. Крім методів, які використовують для боротьби з амброзією впродовж останніх років, було також створено карту розповсюдження карантинних рослин, борди, відеоролик і Пам’ятку щодо методів боротьби з амброзією. Зокрема, ці матеріали допомагають у інформуванні містян, ОСББ, керуючих компаній, підприємців та власників і орендарів земельних ділянок про необхідність знищення карантинних рослин.

Крім того, співробітники інспекції з благоустрою системно відпрацьовують територію міста щодо виконання своєчасного покосу та знищення карантинних рослин. На зауваження та рекомендації інспекторів більшість суб'єктів господарювання реагують оперативно. У випадках ігнорування вимог, наданих спеціалістами інспекції, відносно відповідальних осіб складаються протоколи про адміністративні правопорушення за статтею 152 КУпАП.

Нагадаємо, з 2016 року у Запоріжжі реалізується міська Програма боротьби з карантинними рослинами. У місті амброзії позбуваються трьома способами – механічним, хімічним та фітоценотичним (гідросівба). Перший передбачає скошування алергену, другий – обприскування сходів засобами, що пригнічують їх ріст та розвиток, третій - переорювання ґрунту з подальшим висівом багаторічних злаково-бобових травосумішей, або розстилання газонних рулонів.