У Запоріжжі надають комплексну соціально-психологічну підтримку постраждалим від домашнього насильства

15.08.2023 09:35

З початку 2023-го року в Україні кількість зареєстрованих випадків домашнього насильства збільшилась на 51%. Більшість потерпілих - жінки. Щоб допомогти впоратись із наслідками аб'юзу, у Центрі первинної медико-санітарної допомоги №1 функціонує інтегрований центр комплексної допомоги «BRAVE&SAFE». Тут психологи та соціальні працівники надають фахову допомогу і дорослим, і дітям.

Центр працює з грудня 2022-го року і за цей час надав допомогу понад 2 тисячам людей. Найчастіше сюди звертаються за допомогою саме жінки.

- Унікальність цього центру у тому, що він розташований на базі Центру ПМСД і тому, коли люди звертаються до медичного працівника, він одразу може перенаправити в інтегрований центр, де можна отримати кваліфіковану допомогу психолога.Нашими послугами користуються і внутрішньо переміщені особи, постраждали від обстрілів, містяни, які опинилися в складних життєвих обставинах і які постраждали від домашнього і гендерно зумовленого насильства, - розповіла сімейна лікарка, координаторка центру «BRAVE&SAFE» Світлана Шкалікова

При центрі є також і дитячий психолог. В окремій кімнаті спеціаліст допомагає малечі зняти напругу та грає з ними у розвиваючі ігри. Окрім цього, тут також можна отримати й юридичну консультацію. Зокрема, надають інформацію та допомагають з оформленням більшості різновидів документів. Усі послуги у центрі надаються безоплатно, а дані пацієнтів залишаються конфіденційними.