У запорізьких закладах освіти продовжують облаштовувати укриття

17.08.2023 09:00

У Запоріжжі триває ремонт найпростіших укриттів, розташованих у навчальних закладах. Подекуди роботи продовжуються, а десь вже завершені. Укриття облаштовують за всіма вимогами.

Так, наразі триває капітальний ремонт частини підвального приміщення в одному з навчальних закладів, розташованому в Комунарському районі. Зараз триває демонтаж старої штукатурки на стінах. В планах облаштування санвузла, оновлення розеток та освітлення. Окрім цього, відремонтують підлогу, стелю та осучаснять вентиляцію. В цьому найпростішому укритті облаштують кілька кімнат для занять. Ремонт виконують за кошти міського бюджету. У разі повітряної тривоги користуватися сховищем зможуть всі, хто мешкає поруч.

Ремонтні роботи тривають також і у найпростішому укритті, що розташоване в навчальному закладі Шевченківського району. Ремонт здійснюють за кошти державного бюджету, а от замінити освітлення допомогли благодійники. Надали й стільці. В укритті також проведуть вай-фай та облаштують санвузол. Загалом ремонт планують завершити до жовтня.

- В укритті планується зробити ремонт, що включає в себе приведення до ладу стін, стелі, підлоги. Також будуть облаштовані санвузли, туалети, встановлять нові рукомийники, оновлять вентиляцію, - розповіла заступниця директора навчального закладу Олена Масcалова.

Ще в одній школі ремонт найпростішого укриття вже завершили. У сховищі оновили освітлення, вентиляцію, електрику. Облаштували сучасний санвузол. Створили запас питної води. Також тут є вогнегасники. А ще розкладачки, рупор і павербанки. Також тут облаштували локації для навчання та психологічного розвантаження дітей. Оновлення укриття здійснили за кошти міського бюджету.

З метою створення захисних споруд в закладах освіти Запоріжжя діє міська цільова Програма терміном на п'ять років.

- У 2023 році заплановане проведення поточних ремонтів укриттів у 12 закладах освіти, загальною вартістю 5 мільйонів гривень. Вже укладені договори по всім вищезначеним закладам, по семи з них роботи виконані в повному обсязі, на 5 виконуються роботи. Також передбачене придбання обладнання для 68 укриттів, - зазначила директорка департаменту освіти і науки Запорізької міської ради Юлія Погребняк

Окрім того, наш регіон отримав субвенцію на капремонти укриттів в закладах загальної середньої освіти з держбюджету.