Запоріжців запрошують на відкриття скульптури «Вихід»

18.08.2023 15:50

21 серпня на території зеленої зони Правобережного пляжу відбудеться відкриття сучасного артоб'єкту «Вихід» авторства скульптора Віталія Протосені.

Митець створив роботу 2022 року під час міжнародного проєкту «Митець і місто: Резиденція» - практичної дослідної резиденції, що була реалізована ГО «Культпрожектор» та Запорізьким обласним центром молоді за фінансової підтримки House of Europe та завдяки партнеру в Німеччині - Dekabristen e. V.

Початковою темою артоб'єкта, над якими працювали скульптори в рамках проєкту, мало стати переосмислення постіндустріальних міст - німецького Галле та українського Запоріжжя - крізь оптику нових медіа в публічному просторі. Але повномасштабне вторгнення змінило вектор у бік пошуку візії «безпечного міста» в часи катастроф.

Віталій Протосеня створив мистецький об'єкт «Вихід», який було встановлено в зеленій зоні Правобережного пляжу за підтримки департаменту культури і туризму Запорізької міської ради.

- Промінь світла розсіює темряву. Стіни намагаються структурувати та схопити рух променів сонця. Людина будує форму, щоб підкорити та знищити людину. Інша форма покликана оберігати та не дає можливості пройти за її межі, перетворюючись з притулку у пастку. Форма не може пройти крізь іншу форму, проте людина не лише матерія, вона світло, енергія, яка завжди знайде вихід крізь стіни страждань, - говорить про свою роботу скульптор.

Через рік після відкриття скульптури, ГО «Культпрожектор» проведе опитування серед запоріжців на предмет того, залишити скульптуру в зеленій зоні Правобережного пляжу, або ж перенести до іншої локації.

Захід відбудеться 21 серпня на зеленій зоні Правобережного пляжу. Початок о 16:00.