У запорізьких лікарнях облаштовують укриття

21.09.2023 16:20

У двох корпусах міської дитячої лікарні № 5, що розташовані у Хортицькому районі, укомплектували укриття. Одне з них улаштоване як найпростіше, а інше – має статус бомбосховища. Втім, обидва завжди напоготові: виконують надважливу захисну функцію та містять все необхідне для комфортних умов перебування як пацієнтів, так і медпрацівників.

Як розповіла директорка медзакладу Ірина Кулєш, загалом у складі лікарні функціонують чотири окремих будівлі у Вознесенівському, Комунарському та Хортицькому районах. Під кожною є облаштовані захисні споруди. Що ж до останніх двох, розташованих у Хортицькому районі – в них облаштовані найпростіше укриття і протирадіаційне бомбосховище.

- У нас кілька укриттів. У Хортицькому районі в одній з будівель – основній - це бомбосховище, яке було закладене ще при її забудові. За підтримки міської ради воно було облаштоване в повному обсязі. Там є операційна кімната, бомбосховище поділене на локації по відділеннях, тому що лікарня багатопрофільна і тут надається допомога хірургічного, соматичного профілю, лікуються інфекційні патології, - розповіла директорка КНП «Запорізька міська дитяча лікарня №5» Ірина Кулєш.

Ремонтні роботи тут були завершені цьогоріч у лютому. Крім операційного блоку, також облаштували так звані післяопераційні кімнати, де маленькі пацієнти можуть спокійно прийти до тями у перші хвилини й години після оперативного втручання.

- В нас тут є апарата ШВЛ, дефібрилятор, сучасний монітор пацієнта, 90-відсотоковий запас медикаментів, - поділився завідувач відділення анестезіології та інтенсивної терапії В’ячеслав Капуста.

Також близько місяця тому добіг кінця ремонт укриття у сусідній будівлі. Там розміщена реанімація недоношених діток та відділення патології новонароджених. Одночасно розташувати тут можуть шестеро новонароджених в критичному стані, ще тридцятеро - з мамами. Це маленькі пацієнти з різного роду захворюваннями чи патологічними станами.

- Для дітей у критичному стані ми маємо можливість проводити будь-які інтенсивні реанімаційні заходи. В нас є кисень, електричне живлення, - зазначила завідувачка відділення анестезіології інтенсивної терапії новонароджених дітей Ірина Денисенко.

Та це не всі оновлення медзакладу. Нагадаємо, в Україні триває реформа медичної галузі, яка стартувала ще 2018-го року. ЇЇ суть полягає у переході від системи бюджетного фінансування до персоніфікованої оплати «за пацієнта» Національною службою здоров’я України. Цьогоріч у лютому була оприлюднена нова Постанова Кабміну щодо формування в Україні спроможної мережі закладів охорони здоров’я, а саме поділ їх на загальні, кластерні і надкластерні. Кожна лікувальна установа має чітко відповідати певним вимогам, зокрема мати кадровий потенціал та матеріально-технічне оснащення.

- Ми багатопрофільна і на сьогодні єдина дитяча міська лікарня, яка надає всі види медичної допомоги. З 1 квітня 2023 року було приєднано дитячу лікарню № 1, яка зараз знаходиться у нашій структурі. Це дозволило розширити надання амбулаторно-спеціалізованої допомоги, розмістити спеціалістів за декількома напрямами на базі 1-ї дитячої лікарні. Там розташовані й клініко-біохімічна, імунологічна лабораторії. Район повністю забезпечений наданням первинної амбулаторної спеціалізованої допомоги, - додала директорка КНП «Міська дитяча лікарня № 5» Ірина Кулєш.

Враховуючи відсутність анестезіологів і кисневої мережі, функціонування стаціонарного відділення у 1-ій міській дитячій лікарні було призупинене. Далися взнаки й статистичні дані – занизька заповненість наявних ліжко-місць. У зв’язку цим було вирішено перенести його до 5-ї міської дитячої лікарні, де розгорнуті 11 відділень та працюють понад 17 видів спеціалістів різних профілів. Також тут наявне відділення інтенсивної терапії, розраховане на 12 ліжок та потужний центр діалізу - як гострого, так і хронічного. Він єдиний на сьогодні в південно-східному регіоні, який пропонує такий вид медичної допомоги дитячому населенню. Зважаючи на широкий спектр надаваної у лікарні допомоги, вона претендує на здобуття статусу кластерної в рамках медичної реформи.

- За рахунок об’єднання цих двох медзакладів ми маємо досить високоякісну амбулаторну допомогу, яка зберігається у Комунарському районі, повний спектр лабораторної діагностики. Стаціонарна допомога надається – як планова, так і ургентна – на базі 5-ї дитячої лікарні, яка розташована за даною адресою. В жодному разі мешканці Комунарського району не постраждали від погіршення надання медичної допомоги. Тому що амбулаторна допомога, як надавалася, навіть ще й покращилася, а стаціонарна планова – перейшла на базу 5-ї дитячої. Якщо пацієнти потребують ургентної медичної допомоги, доставляються каретами «швидкої» і їх шпиталізують за потрібним напрямком до дитячої міської лікарні, - зазначила начальниця КУ «Адміністрація з питань охорони здоров’я» міськради Олена Литвиненко.

У медзакладі також функціонує стоматологічний кабінет, де зуби малечі заліковують методом седації, тобто занурення у неглибокий сон. Також працює центр діагностики та лікування алергіологічних захворювань, відділення невідкладної (екстреної) медичної допомоги. Як розповіла його завідувачка Світлана Махончук, працює воно в режимі 24/7. Тут надається необхідна допомога як за самозверненням, тобто - у разі занепокоєння батьків - так і в екстрених випадках.

- Якщо у батьків є які питання, вони мають змогу приїхати до нашого відділення і отримати в повному обсязі огляд дитини вузькими спеціалістами. Перш за все педіатром, який вирішує, як діяти далі. Це допомога лор-спеціалістів чи експрес-діагностика, коли ми можемо провести дитині першочергові загальні обстеження, такі як аналіз крові, сечі та інші протокольні дослідження, - додала Світлана Махончук.