У Запоріжжі працює 11 сучасних бібліотек

28.09.2023 12:55

У 2020 році у Запоріжжі було впроваджено міську бібліотечну реформу та створено єдину універсальну бібліотечну систему. До її складу увійшли публічні, сімейні, дитячі та інклюзивна бібліотеки. Кожна з них має відповідне зонування простору та інноваційні форми роботи. Досвід запорізьких бібліотек є унікальним, його перейняли інші міста України.

Як повідомив департамент культури і туризму міської ради, на сьогодні рівень та перелік послуг у бібліотеках Запоріжжя збільшився у десятки разів. Це дало можливість залучити нових відвідувачів та зацікавити партнерів. Завдяки реформі у різних районах міста працюють 11 сучасних бібліотек:

  • Центральна бібліотека для дорослих (вул. Гоголя, 66);
  • Центральна бібліотека для дітей (вул. Олександрівська, 51);
  • 2 профільні бібліотеки у Вознесенівському районі (пр. Соборний,173, пр. Маяковського, 7);
  • 2 публічні бібліотеки у Комунарському та Заводському районах (вул. Ситова, 6, вул. Історична, 45);
  • 2 дитячі бібліотеки у Хортицькому та Дніпровському районах (вул. Запорізького козацтва 17а, вул. Ладозька, 26);
  • 2 бібліотеки у Шевченківському районі (вул. Чарівна, 121, вул. Моторобудівників, 64);
  • перша інклюзивна бібліотека в Запоріжжі (вул. Незалежної України, 68а).

У бібліотеках міста працюють 130 фахівців, які щорічно обслуговують понад 70 тисяч відвідувачів, з них більш ніж половина - діти та молодь.

Систематично поповнюється книжковий фонд запорізьких бібліотек. За останні 5 років було придбано понад 30 тис. примірників книг на загальну суму 6,5 млн грн. У міських бібліотеках з’явилися книги сучасних українських авторів, художні та зарубіжні переклади, дитяча та шкільна література, книги з саморозвитку, психології та інші. Крім того, в інклюзивну бібліотеку закупили 46 книг зі шрифтом Брайля та 67 з великим шрифтом для людей зі слабким зором.