У Запоріжжі триває реформа медичної галузі

28.09.2023 17:00

В Україні продовжується черговий етап медичної реформи — інфраструктурний, який зокрема передбачає поділ медзакладів на три типи: загальний, кластерний і надкластерний.

Нагадаємо, реформа в галузі охорони здоров’я в Україні стартувала ще 2018-го року. ЇЇ суть полягає у переході від системи бюджетного фінансування до персоніфікованої оплати «за пацієнта» Національною службою здоров’я України. Цьогоріч у лютому була оприлюднена нова Постанова Кабміну щодо формування в Україні спроможної мережі закладів охорони здоров’я. Кожна лікувальна установа має чітко відповідати певним вимогам, зокрема мати кадровий потенціал та матеріально-технічне оснащення.

- Медична реформа в Запоріжжі триває попри те, що місто знаходиться на території можливих бойових дій. Згідно Постанови Кабміну, Запорізька область, як і ще декілька областей, відстрочена від формування мережі спроможних закладів охорони здоров’я, але нам потрібно робити все зараз тому, що ми бачимо в яких складних умовах працюють заклади і необхідно опрацьовувати питання об’єднання і формування дійсно спроможних закладів для того, щоб вони існували і далі мали можливість розвиватися, - зазначила начальниця КУ «Адміністрація з питань охорони здоров’я» міськради Олена Литвиненко.

Так, реформою передбачений поділ лікарень на три типи: загальні, кластерні і надкластерні. Пацієнти з найпростішими захворюваннями отримуватимуть лікування в загальних медичних закладах, у більш складних випадках їх доставлятимуть до кластерних та надкластерних.

КНП «Міська лікарня №6» - багатопрофільна, з потужністю на 320 ліжок. За цим показником вона обіймає третю позицію в місті – поступається першістю тільки КНП «Міська лікарня №9» та КНП «Міська лікарня екстреної та швидкої медичної допомоги». Має у своєму складі й два великих поліклінічних відділення, які обслуговують мешканців Олександрівського і частково Вознесенівського районів. У КНП «Міська лікарня № 6» активно працюють з пацієнтами неврологічного профілю. Розгорнули одразу три неврологічних відділення, загальною кількістю 150 місць. Це й неврологічне відділення № 1 з ліжками для ранньої діагностики цереброваскулярних захворювань, неврологічне відділення № 2 – для хворих з порушенням кровообігу і неврологічне відділення № 3 – нейрореабілітації.

Нині, в рамках медичної реформи, КНП «Міська лікарня № 6» претендує на отримання статусу загальної лікарні. Вірогідніше, її чекає злиття з іншим медзакладом, адже згідно з вимогами, у лікарнях такого типу повинна надаватися допомога за базовими напрямками - хірургія, інфекційні хвороби, травматологія – які на даний час в цій лікарні не розгорнуті.

- Але ми надаємо стаціонарну медичну допомогу пацієнтам соматичного профілю – це терапевтична, кардіологічна, неврологічна допомога, пульмонологія і відділення інтенсивної терапії для соматичних хворих, тобто в нас немає хірургічної стаціонарної допомоги, - розповіла директорка КНП «Міська лікарня №6» Ірина Віцина.

Функціонує у медзакладі також відділення інтенсивної терапії, розраховане на 12 ліжок. Лікують тут пацієнтів загального терапевтичного профілю.

- Це інфаркти міокарда, ішемічні інсульти, важкі анемії, Ковід також лікували, в нас дуже багато було пацієнтів з цим інфекційним захворюванням. Апарати ШВЛ HAMILTON-C3, багато моніторів є, інфузоматів- цим забезпечені дуже добре на даний час, - наголосила завідувачка відділення інтенсивної терапії КНП «Міська лікарня №6» Тетяна Риженко.

У медзакладі вже відчули на собі переваги перших етапів реформи. Зокрема, мають змогу заробляти, накопичувати кошти і спрямовувати їх на придбання нового обладнання. Так, порівняно нещодавно для неврологічного відділення № 2 придбали новий апарат – ортопедичний вертикалізатор «Параподиум», призначений для активної реабілітації і віднолвення навичок самостійного пересування. Він стане у нагоді хворим з різними неврологічними порушеннями, що призвели до повного або часткового паралічу верхніх і нижніх кінцівок. Пацієнтів сюди підвозять на візку. Апарат допомагає плавно перейти з позиції «сидячи» в позицію «стоячи».

- Опускаємо цей апарат, тримаємо пацієнта під пахвами і повністю тіло. Тут є спеціальна кнопка, ми можемо його підіймати, наскільки це дозволено. А на моніторі налаштовуємо його індивідуальні показники: вагу, вік, тиск і температуру. Вносимо всі дані. Таким чином, вони зберігаються у журналі та у комп’ютері також, - розповів фізичний терапевт КНП «Міська лікарня № 6» Василь Касьянов.

Реабілітаційна допомога у медзакладі має свої особливості і етапність. В окремий спосіб пацієнтам повертають рухливість суглобів і дрібну моторику – тобто, здатність маніпулювати дрібними предметами. Таким чином, їх всіма можливими засобами намагаються у буквальному сенсі «поставити на ноги» і повернути до повноцінного життя.