У Запоріжжі привітали та нагородили бібліотекарів

29.09.2023 13:50

30 вересня відзначається Всеукраїнський день бібліотек. З нагоди свята у Центральній бібліотеці міста відбулася урочиста нарада.

З професійним святом фахівців бібліотечної системи Запоріжжя привітав заступник міського голови Анатолій Васюк та представники департаменту культури і туризму міськради. Їх роботу відзначили грамотами й подарунками.

- Завдяки реформі, яка була проведена у Запоріжжі, наші бібліотеки та бібліотекарі є взірцем для всієї України. Запорізькі бібліотеки – це не просто читальні, це своєрідні хаби, які об’єднують людей за інтересами, виконують освітню функцію. А зараз нашим бібліотекарям доводиться оберігати українські книги, яких так боїться ворог, - зазначив заступник міського голови Анатолій Васюк.

На сьогодні в Запоріжжі продовжує працювати 11 бібліотек. На початку повномасштабного вторгнення міські бібліотеки не припинили своєї роботи. Крім того, вони доєдналися до волонтерського руху - збирали допомогу та передавали її військовим, лікарням та іншим.

Зараз бібліотеки надають підтримку внутрішньо переміщеним особам. Для дорослих і дітей проводяться різноманітні заходи з психологічної підтримки, а також культурно-мистецькі заходи.

Фахівці бібліотек зазначають, що після повномасштабного вторгнення змінилася література, яку читають користувачі бібліотек.

- Зараз спостерігається упорне читання історичних романів. Багато беруть романів і книжок, пов’язаних із створенням української держави, історичним корінням українців, незалежністю. Дуже популярними стали книжки про символіку, про традиції, про український дизайн. До повномасштабного вторгнення ця література була неактуальна, - розповіла заступниця директора по роботі з дітьми Міської публічної бібліотечної системи Юлія Шевцова.

Самі ж бібліотекарі пишаються тим, що працюють у міській бібліотечній системі.

- Я дуже рада бути частиною такої потужної та цілеспрямованої команди. Я впевнена, що попереду на нас чекає багато нових та цікавих проєктів, - сказала завідувачка бібліотеки по вул. Запорізького козацтва, 17а Анжела Акименко.

Нагадаємо, після впровадження в Запоріжжі міської бібліотечної реформи було створено єдину універсальну бібліотечну систему, що відповідає потребам часу. Публічні, сімейні, дитячі та інклюзивна бібліотеки з відповідним зонуванням простору та інноваційними формами роботи стали складовими однієї системи – одного закладу.

У бібліотеках Запоріжжя запроваджено автоматизовану систему «Є–книга», яка дозволила автоматизувати основні бібліотечні процеси, в результаті чого створено електронну базу книжкових фондів та користувачів бібліотек. Введено єдиний електронний читацький квиток, що дозволяє користуватися послугами усіх міських бібліотек. Користувачі можуть самостійно здійснювати онлайн-пошук необхідної літератури з будь-якого гаджета.

Усі послуги у міських бібліотеках надаються безкоштовно, там також є вільний доступ до мережі інтернет. Крім того, працюють зони коворкінгу, постійно відбуваються різноманітні тренінги, зустрічі з письменниками та видавцями, майстер-класи та багато цікавих заходів.