У Заводському районі Запоріжжя після ворожої атаки відновлюють приватний будинок

03.10.2023 21:50

У Заводському районі волонтери працюють над відновленням приватного будинку, який зруйнувала ворожа ракета. Почали працювати тут на початку літа, а до справи залучили не лише небайдужих місцевих жителів, а й представників бізнесу з інших регіонів України.

Приватний будинок у Заводському районі російська ракета знищила цього року, забравши життя двох його мешканців. Наступного ж дня волонтери почали його відновлення на допомогу постраждалій родині.

Спочатку будинок сподівались реставрувати, проте руйнування були безповоротні.

- Коли ми приїхали сюди — тут частина будинку була зруйнована, дах згорів. Спочатку ми сподівалися, що зможемо просто добудувати те, що зруйновано до того, що залишилося. Але коли почали демонтаж, ми побачили, що вибуховою хвилею дуже суттєво пошкоджена будівля, і тому прийняли рішення розібрати повністю весь будинок і на тому ж місці побудувати такий самий будинок з нуля, - розповів координатор проєкту з відновлення будинку Станіслав Мануйло.

Під час розбору завалів та подальшого демонтажу з’ясувалось, що уламки ракети не лише посікли стіни та дах, а й суттєво пошкодили фундамент будинку. Дрібних фрагментів боєприпаса волонтери назбирали цілий мішок. Тож фундамент перезалили та зробили його на 20 сантиметрів вищим, ніж попередній.

- По-перше зробили демонтаж, потім залили фундамент, змурували стіни повністю, знову залили армопояс бетонний, поставили дах, залили стяжку, зробили теплу підлогу, залили чистову фінішну стяжку, зробили опалення, зробили водопровод, каналізацію, вставили вікна, двері, - зазначив Станіслав Мануйло.

Наразі роботи в будинку тривають. Зокрема, будівельники завершують теплу підлогу в одній з кімнат, зводять стіну для майбутньої вбиральні, підводять усі необхідні комунікації та готують стіни до шпаклювання. Тривають роботи і з підключення електрики.

Долучились до відновлення будинку і прихожани церкви, що розташована в кількастах метрах від нього. Пресвітер Олег розповідає: спочатку допомагали розбирати завали та сміття на території, потім — долучились і до будівельних робіт.

Волонтери розповідають: за понад 3 місяці роботи до них звернулось дуже багато небайдужих людей. Відгукувались як майстри, які безкоштовно або за символічну плату допомагали в ремонті, так і звичайні люди без специфічних навичок. Допомагали і бізнесмени, зокрема, з Кривого Рогу, Дніпра та Черкас, які приїхали зі своїми будівельними матеріалами.

Не залишилась осторонь і міськрада: вони надали плити-ОСБ та організували вивезення сміття під час ремонтних робіт. Загалом, волонтери сподіваються, що до зими будинок буде відновлено і сім’я зустріне Різдво вже у новому домі.