Запорізькі освітяни беруть участь у проєкті з інфомедійної грамотності

20.10.2023 16:50

У Запоріжжі за ініціативи департаменту освіти і науки та підтримки міської влади, у межах співпраці Центру професійного розвитку педагогічних працівників і ЗНУ пройшов міський захід "Інфомедійна грамотність в освіті" у форматі нетворкінгу

Цей проєкт спрямований на зміцнення навичок критичного сприйняття інформації серед освітян та учнів для боротьби з дезінформацією та пропагандою, формування попиту на якісну інформацію. У рамках проєкту вчителі української мови та літератури, історії та мистецтва не тільки впроваджують в освітній процес набуті знання, а й проходять стажування в Польщі, Німеччині, Словаччині та Фінляндії.

У 2022-2023 навчальному році долучилися до проєкту та підвищили свій професійний розвиток понад 750 педагогів закладів дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти. У цьому навчальному році зміст проєкту було модернізовано з вимогою часу сьогодення, щоб вже здобуті знання допомогли убезпечити освітян та учнів від пропагандистських впливів агресора. Він об’єднав близько 80 педагогів із 30 закладів загальної середньої освіти міста.

У рамках реалізації цього проєкту пройшов міський  захід "Інфомедійна грамотність в освіті" у форматі нетворкінгу, за участі секретаря постійної комісії з питань освіти, науки, культури, спорту, молоді та туризму міськради Дениса Симакова, директорки КУ «Центр професійного розвитку педагогічних працівників» ЗМР Ірини Купчик, тренерки з медіаграмотності, доцентки кафедри української літератури філологічного факультету Запорізького національного університету Ірини Бакаленко, тренерки з медіаграмотності, заступниці директора гімназії № 93 Світлани Богдзієвич та керівників й педагогів запорізьких шкіл.

Під час зустрічі учасники проєкту обговорити важливі питання щодо розвитку та зміцнення навичок критичного мислення, інформаційної гігієни задля посилення стійкості до дезінформації та маніпуляції. Керівники закладів освіти поділилися досвідом щодо впровадження та реалізації новацій вчителів української мови та літератури, історії, мистецтва, які активно беруть участь у проєкті «Вивчай та розрізняй: інфомедійна грамотність в освіті».

Крім того, обговорили подальші цілі та очікувані результати проєкту, а також методологію інтеграції медіаграмотності до освітнього процесу.