У Запоріжжі триває ремонт водогону за підтримки французьких благодійників

31.10.2023 15:20

Так, за підтримки французької некомерційної організації «Action Against Hunger» (ACF) КП «Водоканал» були передані всі необхідні матеріали для заміни частини ділянки водогону, протяжністю 450 м - вздовж вулиці Седова з поворотом на вулицю Адмірала Нахімова. Ця мережа підживлює питною водою абонентів житлового сектору, а також соціальні об’єкти, як от лікарні і школи.

Як розповів начальник управління з капітального будівництва КП «Водоканал» Олександр Каведяєв, наразі триває заміна аварійної ділянки сталевого трубопроводу діаметром 1200 мм, що проходить по вул. Адмірала Нахімова – Сєдова – Кам’яногірській – Перемоги. Загальна його протяжність 4,6 км. Цей трубопровід було введено в експлуатацію 1985 року. Отже, він вже вичерпав свій ресурс й фізично зносився.

- За час експлуатації фізичні характеристики погіршилися, почала виникати більша кількість витоків, пошкоджень, внаслідок чого трубопровід було зупинено. З січня по травень місяць 2023 року, підприємством спільно з норвезькими партнерами було виконано заміну першої і найбільш аварійної ділянки протяжністю 110 м. Наші партнери надали нам матеріали для заміни цього трубопроводу, завдяки чому, ми змогли запустити цей водовід, - додав Олександр Каведяєв.

Цей водовід забезпечує господарсько-питною водою та протипожежним водопостачанням два райони міста – частину Олександрівського і Вознесенівського. Саме з цієї ділянки водоводу здійснюється подача питної води двом найбільшим лікарням міста, де щодня приймають хворих з різного роду хворобами - це й обласна психіатрична лікарня, кардіологічний центр, заклади та готелі для тимчасового розміщення внутрішньо переміщених осіб з різних міст України.

Виникнення витоків на цій ділянці загрожувало руйнуванням проїжджої частини дороги з інтенсивним рухом транспорту (в місці перетину), вимагало зупинки водоводу для ліквідації витоків, а це, в свою чергу, призводило до зниження тиску на найбільшій котельні міста та якості питної води в водопровідній мережі.

- Зараз замінюють ділянки протяжністю 450 м, завдяки французьким партнерам, вони забезпечили необхідними матеріалами - це поліетиленова труба, діаметром 630 мм, 6 бортових втулок, терморезисторні муфти, засувки для з’єднання та монтажу. Це дозволить виконати заміну та запустити водогін, а отже - убезпечити його від подальших пошкоджень, - наголосив Олександр Каведяєв.

Розуміючи важливість якісного та безперервного водопостачання мешканців міста питною водою, КП «Водоканал» звернувся за допомогою в безоплатному наданні матеріалів до некомерційної організації «Action Against Hunger» (ACF) (м. Париж, Франція).

- Ми займаємося тим, що допомагаємо постраждалому населеню і, зокрема, ми діємо в таких сферах, як охорона здоров’я , харчова безпека, водопостачання, санітарія та гігієна. Ми надаємо психологучну та психо-соціальну підтримку населенню. Це може бути підтримка у вигляді гарячих обідів для тих, хто цього потребує, продовольча безпека. Це такий наш мандант, наша місія, яку ми виконуємо в Україні, – зазначив регіональний координатор проектів та програм «Action Against Hunger» (ACF) Сомільї Лапо.

В результаті перемовин цьогоріч у серпні між КП «Водоканал» та ACF було підписано меморандум про співпрацю і вже в кінці вересня розпочалося постачання необхідних матеріалів для заміни аварійної ділянки водогону.

- Ще у 2022 році ми з запорізьким КП «Водоканал» листувалися, зустрічалися з керівництвом, людьми, які працюють на підприємстві. Також ми зустрічалися з мешканцями міста Запоріжжя і дійшли висновку, що люди страждають і мають великі проблеми з питним водопостачанням. У зв’язку з ситуацією, яка склалася в нашій країні, було прийнято рішення допомогти «Водоканалу» у наданні цієї труби та інших матеріалів, які необхідні для поліпшення умов проживання мешканців Запоріжжя, - зазначив заступник менеджера з проектів та програм «Action Against Hunger» (ACF) Іван Вілков.

Роботи виконуються силами КП «Водоканал», а саме - ремонтно-будівельним цехом. Прокладають труби методом санації, що дозволяє проводити роботи з мінімальним розриттям, тим паче – уникнути пошкоджень підземних комунікацій і кабелів. У стару трубу затягують нову пластикову, але меншого діаметру - 630 мм. Роботи стартували у жовтні, впоратися комунальники налаштовані у грудні. На час виконання робіт трубопровід зупинено, абоненти заживлені з інших мереж, а для заживлення другого вводу на котельню прокладено тимчасовий поліетиленовий трубопровід діаметром 160 мм протяжністю 20 м.