Працівники «Муніципальної варти» продовжують боротьбу зі стихійною торгівлею

08.11.2023 10:30

Чимало підприємців у Запоріжжі реалізують свою продукцію просто неба, при цьому не маючи відповідних документів і уникаючи сплати податків. Черговий рейд боротьби зі стихійниками працівники «Муніципальної варти» влаштували у Шевченківському районі. Зокрема, перевіряли наявність дозвільних документів на розташування лоточної торгівлі.

У дворі житлового будинку по вулиці Чарівній розташований невеличкий намет з овочами та фруктами. Чоловік за прилавком каже – місце взяли в оренду, подав документи на оформлення, але наразі ніяких паперів не має. Тому після перевірки інспектори змушені скласти протокол.

- На даний момент документів вони не мають, тому порушують ст. 152 КУПАП п. 5 ст. 16 Закону Україні про благоустрій населених пунктів. Виписуємо протокол – буде адміністративна відповідальність та штраф. Будуть документи, будемо казати – молодці, оформили, - розповіла інспекторка відділу охорони громадського порядку КП «Муніципальна варта» Ганна Кондрус.

Пішохідна стометрівка навпроти Центрального ринку Шевченківського району також стала зоною торгівлі з бордюру. Проте, як з’ясовується, виносна торгівля здійснюється з усіма дозвільними документами. У продавця горішків та сухофруктів є навіть схема розташування його лотків.

- Щойно інспекторами була здійснена перевірка дозвільних документів на розміщення торгівельної точки. Хочу звернути увагу на те, що багато хто думає що це стихійна торгівля, але ж ні - тут є документи, тут є схема розміщення, і людина, не порушуючи закон, може здійснювати торгівлю, - розповіли працівники «Муніципальної варти».

«Муніципальна варта» розпочала роботу у липні цього року, і в боротьбі зі стихійною торгівлею вже є певні результати.

- Працівниками нашого комунального підприємства складено близько 400 адміністративних протоколів за ст. 152 за порушення правил благоустрою міста. Та винесено стільки ж попереджень щодо незаконної торгівлі, оскільки ми не лише намагаємось карати осіб, а й попереджувати та проводити роз’яснювальну роботу в цьому напрямку, - розповів начальник КП «Муніципальна варта» Всеволод Козлов.

Складені співробітниками «Муніципальної варти» протоколи передаються на розгляд адміністративній комісії при виконавчому комітеті міської ради. Саме вона визначає розмір штрафу для порушників – від 350 до 860 гривень. Ці кошти спрямовують до міського бюджету.