У Запоріжжі забезпечується соціально-психологічна підтримка дітей та їх батьків в період війни

22.11.2023 11:35

На базі Запорізького міського центру соціальних служб за підтримки ЮНІСЕФ реалізується проект «Спільно. Соціальні послуги». Координацією точки «Спільно» займається Громадська організація «Дніпровська ліга соціальних працівників». Даний проект створено для посилення соціальних послуг в громаді, яких потребують сім’ї з дітьми, особливо зараз – в умовах воєнного стану.

Основною аудиторією є діти та їх родини, які потрапили у складні життєві обставини та потребують психосоціальної підтримки. Це мешканці міста Запоріжжя, як наближеного до лінії фронту. Особлива увага спрямована також на внутрішньо переміщених осіб.

Як розповіла координаторка проекту «Спільно. Соціальні послуги» Анжела Марчишина, оскільки місто прифронтове, то більшість закладів працюють дистанційно. У дітей немає можливості спілкуватися, бути у колі друзів та самореалізовуватися. Саме для цього й працює Дитяча точка «Спільно», де фахівці із соціальної роботи, психолог, соціальний педагог проводять різноманітні заходи для дошкільнят, дітей шкільного віку та підлітків. Поки батьки вирішують свої питання, діти спілкуються, беруть участь у розвиваючих заняттях, граються, або ж працюють з психологом. Точка оснащена необхідним інвентарем, настільними іграми й іграшками.

- Більшість відвідувачів до нас перенаправляє Центр соціальних служб, але є й такі, що звертаються самостійно. В ході бесіди з батьками з’ясовуємо їх потреби та намагаємося надати першочергову інформацію та психологічну підтримку. Уразі потреби, перенаправляємо до тих структур, які допоможуть вирішити проблемні питання. Поки батьки вирішують свої справи у структурах, діти перебувають на заняттях точки «Спільно», - додала Анжела Марчишина.

Психолог Дитячої точки надає індивідуальні консультації батькам, які переважно звертаються з питаннями щодо подолання дитячих страхів, розвитку мови, уваги та мислення дітей. Соціальний педагог, у свою чергу, проводить групову роботу направлену на розвиток навичок та подолання тривожності.

- Звертаються до нас батьки із запитом, потребою у заняттях з підготовки до школи. Також ми працюємо зі зниженням рівня стресу та напруги - як у батьків, так і дітей. Допомагаємо пропрацювати затиснені емоції і, звісно ж, впоратися з тривогою. Це такі основні питання, які підіймаються частіш за все, - зазначила психологиня Алла Сигарьова.

У рамках проекту особлива увага також приділяється роботі з батьками. Кожен дорослий може знайти для себе слушний формат взаємодії – наприклад, відвідувати групу взаємопідтримки для батьків.

Також до родин, які не в змозі звернутися самостійно, може виїхати мобільна команда «Спільно», до складу якої входить психолог та фахівець із соціальної роботи. Фахівці проконсультують вже безпосередньо за місцем проживання родини та нададуть всю необхідну інформацію.

Всі охочі скористатися зазначеними послугами, зокрема, отримати підтримку психолога, можуть звертатися на номерами телефонів: 099 446 10 59 та 097 259 20 29. Всю необхідну інформацію також можна знайти в Телеграм-каналі.