Запоріжцям розповіли, як отримати статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів

29.11.2023 14:30

Ще 5 квітня 2017 року урядом була затверджена постанова № 268, що регламентує Порядок надання дитині статусу постраждалої внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів. Після повномасштабного вторгнення рф на територію України до документа цьогоріч були внесені зміни.

Так, згідно з Порядком, таке право має дитина, яка до досягнення нею 18 років:

  • отримала поранення, контузії, каліцтва;
  • зазнала фізичного, сексуального насильства;
  • була викрадена або незаконно вивезена за межі України;
  • залучалася до участі у діях воєнізованих чи збройних формувань;
  • незаконно утримувалася, у тому числі в полоні;
  • зазнала психологічного насильства.

Для оформлення статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів, потрібно звернутися до служби (управління) у справах дітей міськради. Законний представник, або родичі – зазвичай це один з батьків – мають написати заяву й принести необхідний пакет документів. Обов’язково також має бути складений Висновок оцінки потреб сім’ї у соціальних послугах, підготовлений центром соціальних служб.

- Для цього родині необхідно звернутися до центру соціальних служб, або особисто, або за місцем проживання, адже в кожному районі є відділ соціальної роботи по району, або прийти безпосередньо до нас і написати заяву. Також можна подати заяву онлайн, важливо правильно вказати контактний номер телефону і адресу за якою родина перебуває, або проживає. Адже оцінювання потреб родини у соціальних послугах проводиться безпосередньо за місцем перебування, - розповіла, начальниця відділу соціальної роботи та оцінки якості надання послуг Запорізького міського центру соціальних служб Оксана Семененко.

Для початку спеціалісти зв’язуються з родиною, або особою, бо дитина самостійно може звернутися, починаючи з 14 років. Також є діти, яким вже виповнилося 18 років, але станом на початок війни вони ще не досягли повноліття, тому вони також можуть звернутися до центру. Далі спеціалісти домовляються про зустріч, виходять на адресу, та складають Висновок оцінки потреб у соціальних послугах. Документ готується впродовж наступних 5-ти днів, після чого родина може отримати копію і вже з Висновком та доданим пакетом документів звертатися до служби (управління) у справах дітей.

- Під психологічним насильством маються на увазі моральні та психологічні страждання, травми, які отримала дитина, що не потребують доведення. Важливо розуміти, що це стосується діток, які проживають, перебувають на територіях, де ведуться бойові дії, які вимушені були виїхати з власної території, які з деокупованих територій – тобто, це всі, хто мають довідки ВПО. Це також діти, які виїздили за кордон та вже повернулися і зараз перебувають на території міста Запоріжжя, які мають статус члена сім’ї загиблого, які втратили одного, або обох батьків внаслідок війни, або зазнали інших втрат, пов’язаних з війною, - додала Оксана Семененко.