У двох районах Запоріжжя записатися до сімейних лікарів чи педіатрів можна через кол-центр

30.11.2023 16:55

Цьогоріч на базі КНП «Центр ПМСД №2» на повну запрацював відділ сервісу, комунікації та промоції здоров’я, який забезпечує якісну комунікацію між медпрацівниками та пацієнтами. Це найбільший Центр в місті Запоріжжі, який обслуговує більше 120 тисяч мешканців Шевченківського та Заводського районів і має 10 місць надання медичних послуг, що «розкидані» на великій відстані одне від одного. Тож, така комунікаційна підмога тут вкрай важлива.

Все це вдалося втілити завдяки участі медзакладу у проєкті «Покращення профілактики, виявлення та менеджменту неінфекційних захворювань у громадах через покращення комунікації медичних закладів з мешканцями громад та внутрішньо-переміщеними особами». Проєкт реалізує громадська організація «Медичні лідери» за підтримки GIZ за дорученням Уряду Федеративної Республіки Німеччина, яка допомагає лікарям створити і впровадити інформаційні програми про профілактику саме неінфекційних захворювань.

- Наша команда вважає, що здоров’я громади напряму залежить від якісної взаємодії медичного закладу з мешканцями громади. Том, ми впевнені, що новостворений відділ буде мати такий позитивний вплив на довіру мешканців громади до сфери охорони здоров’я, мотивувати людей до системної турботи про здоров’я, поліпшувати профілактику і виявлення неінфекційних захворювань. Ми працюємо і наш заклад є комунальним некомерційним підприємством. Мета нашої діяльності визначена, як постійний розвиток – це й поліпшення якості медичних послуг, можливості конкурувати з приватними медичними центрами. Зрозуміло, що це питання не одного дня і навіть не одного року, але я думаю, що відкриття цього нового відділу – це перший крок, який наближатиме нас до цих комунікаційних, сервісних стандартів вже на вищому європейському рівні, - наголосила медична директорка КНП «Центр ПМСД №2» Вікторія Колодка.

Так, тепер пацієнти можуть швидко додзвонитись до нового відділу, отримати вичерпну інформацію про роботу закладу, чи надавані тут медичні послуги,. Також залишити свій відгук стосовно роботи закладу, або медиків й отримати зворотній зв'язок.

- Дуже зручно, що всі оператори знаходяться в одному нашому відділі, надають всю інформацію. В нас за день близько 200 дзвінків надходить. Немає невирішених питань, всі питання та потреби клієнта закриті. В нас немає пропущених і втрачених дзвінків. Якщо в нас є втрачений дзвінок, дівчата перетелефонують і дізнаються, що саме хотів пацієнт, - зазначила керівниця відділу сервісу комунікації та промоції здоров’я Олександра Садовнік.

Загалом, у відділі сервісу, комунікації та промоції здоров’я працюють 10 диспетчерів, які пройшли конкурсний відбір і подальше навчання. Сам відділ обладнаний сучасною комп’ютерною і телефонною технікою.

- Наприкінці розмови, ми надаємо прикінцевий меседж, де пропонуємо пацієнтам, залежно від їх віку, статі пройти обстеження. Якщо це дзвонить мама, то ми запропонуємо дитині пройти щеплення, бо це дуже важливо зараз. Якщо це жінка до 50 років, ми ж по голосу чуємо, тоді ми пропонуємо звернутися до сімейного лікаря, де можна отримати електронні направлення на мамографію , або на ще якісь дослідження, які проводяться у нашій первинній ланці. Якщо це людина похилого віку – ми пропонуємо звернутися і виміряти тиск у терапевта, або зробити скрінінгове дослідження на рівень цукру у крові, - розповіла диспетчерка кол-центру Марія Рибалко.

У свою чергу, сімейні лікарі наголошують, що відчули полегшення у роботі, адже телефонних дзвінків, які стосуються різного роду організаційних питань – як от, графік роботи, запис на прийом - стало менше, а отже є можливість не відволікатися під час прийому і приділяти більше уваги пацієнту.

- Це все завдяки операторам кол-центру. Вони записують до мене пацієнта, вказують причину комунікації з пацієнтом, чи передзвонити йому, чи виписати «доступні ліки», чи проконсультувати, і вносять ці дані в мій особистий кабінет лікаря на порталі «Helsi». Зазначу, що згідно зі статистикою, неінфекційні захворювання, такі як серцево судинні, онкологія, хронічні респіраторні захворювання, діабет, є основною причиною смертності в усьому світі. Всім цим неінфекційним захворюванням можна запобігти, або контролювати, якщо вчасно проходити обстеження і звертатися за медичною допомогою, - підкреслила сімейна лікарка Катерина Юркевич-Коломоєць.

Для довідки: вдділ сервісу, комунікації та промоції здоров’я працює щодня - у будні з 7-30 до 18-00 та з 8-00 до 18-00 у вихідні. Номери телефонів легкі до запам'ятовування та вигідні для всіх користувачів, бо дають можливість вибору буд-якого оператора мобільного зв’язку: (099) 18-18-192, (097) 18-18-192, (073) 18-18-192.