В одному з районів Запоріжжя поновили послугу денного догляду за дітьми з інвалідністю

01.12.2023 12:55

Державну послугу надає Запорізький міський територіальний центр соціального обслуговування. До повномасштабного вторгнення ця послуга працювала в трьох районах міста, наразі її відновили тільки в одному – Шевченківському районі. Фахівці приймають дітей з особливими потребами для догляду та денного перебування з урахуванням актуальних безпекових умов – у приміщенні укриття. Сьогодні відбулось свято відкриття такої групи.

Урочисте відкриття групи денного догляду відбулось напередодні Міжнародного дня інвалідів. На свято запросили вихованців нової групи – це діти з особливими потребами 3-6 років, а також їхніх батьків. Спеціалісти терцентру соціального обслуговування влаштували для гостей невеличке свято та підготували у подарунок харчові набори.

-Наразі наша група складається з 8 діток з діагнозом аутизм та органічний психічний розлад. Ми їх чекатимемо кожного дня в будні. До війни ми працювали з ними протягом всього робочого дня, але наразі через безпекову ситуацію вони будуть перебувати на догляді лише протягом 4 годин. Цей час діти проведуть з нашими фахівцями – будуть займатися з психологом, фізичною реабілітацією, будуть цікаво та весело проводити дозвілля разом, - розповіла завідувачка відділення комплексної реабілітації дітей-інвалідів Шевченківського району Ольга Носик.

Фахівці зауважують – послуга денного догляду сприяє соціалізації та розвитку життєвих навичок у дитини, а також надає можливість батькам займатися своєю професійною діяльністю.

-Кожен, хто має дитину з обмеженими можливостями, має право написати заявку на отримання цієї соціальної послуги. Для цього треба звернутися до департаменту соціального захисту населення Запорізької міської ради. Потім батькам треба буде поспілкуватись з фахівцями Запорізького територіального центру соціального обслуговування, щоб вони зробили оцінку потреб та визначили, чи дійсно саме цій дитині потрібна ця послуга. Якщо це підтвердиться, батькам необхідно буде зібрати пакет документів – це посвідчення особи батьків, свідоцтво про народження дитини, індивідуальна програма розвитку, якщо дитина має інвалідність, і довідка ВПО, якщо така є, - пояснила заступник начальника відділу по роботі з надавачами соціальних послуг департаменту соціального захисту населення Запорізької міської ради Юлія Наконечна.

Детальну інформацію про порядок та умови отримання послуги денного догляду дітей з інвалідністю можна отримати за телефоном «гарячої лінії» - 066 48 18 17.