У Запоріжжі продовжують функціонувати Пункти Незламності

01.12.2023 14:45

Так, один з таких ще минулоріч розгорнули на базі Територіального інформаційного центру у будівлі Олександрівської гімназії, що знаходиться в однойменному районі міста. Головне його покликання – забезпечення містян можливістю перебути тут у момент блекауту, підзарядити гаджети, адже цей Пункт, як і решта, оснащений генераторами, зігрітися гарячими напоями та перепочити.

Як розповіли у навчальному закладі, на початку війни наплив відвідувачів тут був чималий – люди переважно переховувалися в укритті. Та згодом ажіотаж потроху спав. Втім, у Пункті Незламності готові зустрічати охочих скористатися його послугами. Тут можна, зокрема, «закрити» базові потреби, як от - підзарядити мобільні телефони, поміряти тиск чи температуру та зігрітися чашкою гарячого чаю чи кави.

- Вже більше року ми працюємо у режимі 25-ти годин на добу, я б сказав. Черговий, так само як решта людей, перебуває на місці впродовж дня. Ви бачите, що тут можна зарядити телефони, інші прилади, чай, каву, випити, є кімната для дітей, ігрова, а також кімната для людей похилого віку. Я вважаю, що в цьому Пункті є все, що можна зробити позитивного в такий нелегкий час, - зазначив директор Олександрівської гімназії Вадим Коміссаров.

Так, кімната для людей похилого віку у місцевому Пункті Незламності облаштована розкладачками та засобами пересування для людей з інвалідністю, а також гігієни - залежно від їх фізичного стану й можливостей. Для наймолодших тут передбачили ігрову. Підлога встелили матами, по яких можна поповзати і навіть полежати на них. А на столах – засоби для активного дозвілля: настільні ігри, розмальовки та книжки. Що ж до гігієни – у закладі спеціально відвели окреме приміщення під кімнату для матері і дитини.

- Цією кімнатою можуть скористатися мами з новонародженими дітками, з немовлятами. Тут можна замінити підгузки, погодувати й перевдягти малюка – тобто провести всі необхідні гігієнічні процедури. Маємо сповивальний стіл, маємо холодну і гарячу воду, маємо дитячі засоби гігієни, а також підгузки різних розмірів залежно від віку і ваги дитини, - розповіла керівниця Пункту Незламності Олександрівської гімназії Наталя Рябченко.