Запорізька інклюзивна бібліотека стала кращим закладом року в своєму сегменті

01.12.2023 16:40

Українська бібліотечна асоціація визнала Запорізьку інклюзивну бібліотеку кращим закладом року за цим напрямком. Це стало можливим не тільки завдяки технічному обладнанню та наповненню книгарні, а й наполегливій роботі з людьми з інвалідністю. Наразі, напередодні Міжнародного дня людей з інвалідністю, у бібліотечному просторі відкрито фотовиставку Олени Смирнової «Pro добро & сердечність».

Світлини, що представлені на виставці, відображають моменти з життя людей з інвалідністю. Вони працюють, займаються улюбленими справами та просто радіють життю всупереч обставинам. Багато кадрів знято в Києві. Там відкрили перше соціальне Саншайн кафе, де працюють люди з інтелектуальними порушеннями та синдромом Дауна. Цим проєктом фотохудожниця Олена Смирнова намагається привернути увагу суспільства до потреби самореалізації людей з інвалідністю.  

У Запоріжжі ця інклюзивна бібліотека – місце для постійного спілкування людей з інвалідністю. Тут є книги, надруковані шрифтом Брайля або 18 кеглем. Читальня також технічно облаштована під потреби людей з вадами слуху, зору, опорно-рухового апарату.

- По всій площі бібліотеки є тактильна смужка для людей з вадами зору, також всі написи на табличках шрифтом Брайля, облаштований пандус для зручності людей, всі проходи вільні для того, щоб краще було пересуватися людям на візках, - говорить завідувачка Інклюзивної міської бібліотеки Юлія Кобзар.

Сьогодні суспільство все більше звертає увагу на потреби людей з інвалідністю, прагнучи інтегрувати їх в соціум. Наразі інвалідність вважається вже соціальним явищем, а не медичною проблемою. Переконатися в цьому пропонує і нинішня виставка.