Запорізькі благодійники продовжують робити окопні свічки для українських захисників

12.12.2023 19:05

Благодійники волонтерського центру «Паляниця» продовжують доставляти окопні свічки нашим бійцям на передову. Виготовляють їх власноруч із вже використаних матеріалів, металевих банок та картону. Одного такого виробу вистачає на шість годин роботи, а також на приготування чаю або їжі, тож таких на постійній основі треба дуже багато.

Запорізький волонтер Федір Попович показує процес виготовлення окопних свічок. Їх щодня отримують наші військові, що воюють на різних напрямках. Спочатку пан Федір бере порожню металеву банку та вставляє туди скручений картон від старих коробок, а по центру робить із нього ґніт.

- Для початку треба трохи розплавити парафін. Але тут треба температурного режиму дотримуватись. Коли парафін трохи розтане, буде підходящої консистенції. Проте треба не дати йому зашкварчати, як сало на сковороді, щоб він не перегрівся, бо тоді вже діла не буде, -  пояснив волонтер БФ «Паляниця» Федір Попович.

Металеві баночки з-під консервів та старі коробки до  центру «Паляниця» приносять як волонтери, так і небайдужі запоріжці, що прагнуть подарувати тепло нашим бійцям.

Пан Федір ділиться: минулого року волонтерів було більше, тож вдавалося за один день зробити понад тисячу свічок. Самотужки він виготовляє по чотириста виробів на день. Зізнається, що іноді швидко втомлюється, проте не зупиняється і вірить у нашу перемогу, аби скоріше повернутися до рідної Воскресенки, що на Пологівщині.

- З понеділка по п’ятницю я приходжу. Але займаюсь не тільки свічками. Нещодавно ми також фарбували бочки, тканину, займались додатково обробкою тканин – нам привозили величезні рулони. Робимо все, що в наших силах, - розповів Федір Попович.

Нині у благодійному центрі «Паляниця», окрім виготовлення окопних свічок, збирають гуманітарну допомогу для внутрішньо переміщених осіб, допомагають відновити зруйноване житло та плетуть маскувальні сітки. Доєднатися до робіт може кожен небайдужий.