Керівники комунальних підприємств міста відзвітували за рік своєї діяльності

20.12.2023 12:15

Так, керівники комунальних підприємств, що віднесені до сфери житлово-комунального господарства, разом з профільним департаментом підбили підсумки своєї роботи у 2023 році. Захід пройшов за участю заступника міського голови Віктора Гординського, до компетенції якого за розподілом функціональних обов’язків належать згадані питання, та секретаря Запорізької міськради Анатолія Куртєва.

Про свою діяльність за рік відзвітували директор КП «Побутовик» Ігор Коваленко, в.о. директора МКП «Основаніє» Антоніна Півень, директор КП «Запоріжремсервіс» Серій Сіроус, генеральний директор концерну «Міські теплові мережі» Сергій Астапенков, генеральний директор КП «Водоканал» Андрій Шаповал, а також заступниця директора департаменту з управління житлово-комунальним господарством Олена Лазарчук.

Як розповів директор КП «Побутовик» Ігор Коваленко, чисельність працівників на підприємстві складає 23 особи. Середня заробітна плата на одного працівника на кінець 2023 року складає 12 тис. грн.

У Запоріжжі затверджена міська програма поводження з тваринами у місті Запоріжжя на період 2017-2024 років. Заходи програми спрямовані на зменшення кількості безпритульних тварин на вулицях міста Запоріжжя. Так, на базі КП «Побутовик» було організовано сектор захисту тварин, який безпосередньо займається реалізацією цієї програми шляхом відлову та перевезення тварин для подальшої стерилізації, вакцинації від сказу силами ветеринарних установ. Дана програма фінансується за рахунок коштів міського бюджету.

- Завдяки програмі у 2023 році було витрачено на ветеринарні послуги майже 1,6 млн грн, що надало можливість простерилізувати понад 1400 тварин, з них – 620 собак та 771 кішку. З 2017 по 2023 роки в рамках цієї програми було простерилізовано понад 7200 тварин, загалом за 2023 рік комунальним підприємством було опрацьовано понад 1800 заявок, з них 200 заявок – це «15-80». Порівняно з 2022 роком заявок стало вдвічі більше. Пов’язано це з прибуттям тварин із зон, де відбуваються військові дії, переміщенням людей. На жаль, чотирилапих залишають на вулицях міста, - додав директор КП «Побутовик» Ігор Коваленко.

Представники КП «Основаніє» у ході звіту розповіли, що підприємство було створене у 2012 році шляхом приєднання до «ВРЕЖО 1-4; 6; 9-11;13», «РЕПОГ», «Сприяння» шляхом злиття для виконання функції утримання житлових будинків. З вересня 2016 року житловий фонд було передано КП «Наше місто». З 2016 по 2020 рік підприємство виконувало функцію технічного нагляду перехідних об’єктів капітального ремонту (6 житлових будинків) та утримання житла для ВПО - саме модульного містечка на вул. Стешенка, 18 та вул. Патріотичній, 64. Тільки з 2021 року МКП «Основаніє» здійснює заходи впорядкування майна комунальної власності територіальної громади міста.

- Разом доходи за 11 місяців 2023 року склали 3 млн 378 тис. грн. Витрати за 11 місяців 2023 року – 3 млн 307 тис. грн. Заробітна плата - 1 млн 102 тис. грн. Податки всіх напрямків – 758 тис. грн, - зазначила в. о. директора МКП «Основаніє» Антоніна Півень.

У свою чергу директор КП «Запоріжремсервіс» розповів, що структуру підприємства можна умовно розділити за кількома напрямками: керуюча компанія, муніципальна аварійна служба, диспетчерсько-ліфтова служба, служба з експлуатації й утримання цивільних споруд, лабораторія деформації будівельних конструкцій, ремонтно-виробнича служба та автотранспортна служба. Чотири з них мали бюджетне фінансування у 2023 році, а саме: муніципальна аварійна служба - 133 млн 295 тис. грн, ліфтова диспетчерська служба – 25 млн 846 тис. грн, лабораторія деформації – 1 млн 513 тис. грн, служба експлуатації цивільних споруд – 1 млн 614 тис. грн. Основна частина зобов’язань КП «Запоріжремсервіс» перед громадою міста – утримання житлових будинків у якості керуючої компанії.

- Найбільш проблемною частиною цього сегменту є утримання соціального житла – це 57 гуртожитків у всіх районах міста та 90 будинків старого житла, де ніколи не створять ОСББ та не знайдуть собі іншої керуючої компанії. Рівень сплати у цьому житловому секторі за комунальні послуги складає від 30 до 50%. Не менш відповідальною, а подекуди і більш, є робота зі створення умов проживання й подальшого утримання тимчасово переміщених осіб. На сьогодні це 533 людини, які розміщені у гуртожитках міста та модульному містечку на вулиці Стешенка, 18, - додав директор КП «Запоріжремсервіс» Сергій Сіроус.

За 2023 рік муніципальна аварійна служба виконала роботи з усунення аварійних ситуацій за заявками мешканців – загалом 47 тисяч 755 заявок. Також впродовж року фахівці були задіяні в роботах з ліквідації наслідків ракетних обстрілів під час бойових дій. Так, було проведено ремонт покрівель – 10 787,18 кв. м (114 будинків), закриття вікон плитами USB – 9449,14 кв. м (142 будинки), скління вікон 1460 кв. м (72 будинки), ремонт вікон - 347 одиниць (32 будинки).

Як зазначив генеральний директор концерну «Міські теплові мережі» Сергій Астапенков, впродовж поточного року за фінансової підтримки підприємства з місцевого бюджету зокрема вдалося замінити близько 15 км теплових мереж, 1926 штук запірної арматури. Також виконані ремонти 4 котлів, змінено 8 одиниць насосів, 9 одиниць сальникових компенсаторів, 5 одиниць теплообмінників, відновлено асфальтове покриття після проведення ремонтних робіт на площі 4,5 тис. кв. м, відновлене ізоляційне покриття на повітряних трубопроводах – 8,1 тис. пог. м, що дозволило значно зменшити тепловтрати, а також ремонт покрівель будівель та споруд підприємства підрядним та насосним способом - 4,5 тис. кв. м.

У свою чергу генеральний директор КП «Водоканал» Андрій Шаповал відзвітував про фінансову частину діяльності підприємства.

- Основні показники КП «Водоканал»: дохідна частина очікується у 2023 році – 1 млрд 264 млн грн, з них дохід від реалізації основної діяльності – вода, водопостачання, плюс абонплата 858 млн грн, 369 млн грн – це фінансова підтримка, з них 250 млн грн – це підтримка міста, решта – робота з донорами. Очікуванй чистий прибуток підприємства 11 тис. грн, - наголосив Андрій Шаповал.

За словами заступниці директора департаменту з управління житлово-комунальним господарством Олени Лазарук, житловий фонд міста за винятком приватного сектора та відомчого житла налічує 4 366 будинків, в тому числі 61 гуртожиток, 2773 будинки, що знаходяться в управлінні керуючих компаній та на самообслуговуванні, 120 ЖБК та 1412 будинків, в яких створено ОСББ. Впродовж 2023 року в Запоріжжі було створене 41 нове об’єднання співвласників багатоквартирних будинків.

- Керівники комунальних підприємств і департаменту за напрямком житлово-комунального господарства чітко розуміють ту відповідальність, яка постає сьогодні перед ними, перед їх колективами. Особисто перебуваю у тісній співпраці з фахівцями за всіма напрямами, тому що зараз важлива згуртованість та об’єднаність. Саме напрям ЖКГ найбільш наближений до наших мешканців. Дуже багато звернень, які надходять до контакт-центру 15-80, стосуються саме цієї галузі. Сьогодні ми маємо пріоритетні напрямки і виклики перед нашою територіальною громадою. Це, звичайно, відбудова зруйнованого житла, інфраструктурних об’єктів,капітальні та аварійні ремонти, будівництво укриттів, - наголосив заступник міського голови Віктор Гординський.