Запорізькі волонтери допомагають вимушеним переселенцям облаштувати тимчасове житло

13.12.2023 18:35

55 нових вікон за 2 тижні. Саме з такого оновлення розпочався грудень в одному з гуртожитків Запоріжжя, де проживають близько 200 вимушених переселенців. Крім нових вікон, людей також забезпечили новою побутовою технікою та меблями.

Пані Світлана живе у цьому гуртожитку з квітня минулого року. Жінка приїхала до Запоріжжя з Пологівського району разом з чоловіком та двома онуками. Каже, спочатку у кімнаті були старі меблі та вікна, які створювали дискомфорт. Тепер кімната кардинально змінилась.

- Вікна поміняли, ліжка, матраци. У нас тепер всі меблі нові – є і тумбочки, і шафи для речей. Для кухні нас також забезпечили побутовою технікою. Тепер маємо все необхідне для життя, - розповіла мешканка гуртожитку Світлана Малохатка.

Усі оновлення відбулись за підтримки волонтерів та благодійних організацій. Заступниця директора закладу розповіла, що тут живуть близько двохсот переселенців, проте гуртожиток не був готовий до напливу нових мешканців. Одною з головних проблем були вікна, через які взимку втрачалось дуже багато тепла. Проте ніхто не хотів братися за цю роботу.

- Дуже багато приходило до нас спонсорів, депутатів, які говорили «ви заміряйте вікна, ми вам поставимо». Ми робили все необхідне, сподівались, але жоден з них, дивлячись на кількість вікон та суму, так і не надав допомоги. Хтось просто зникав з горизонту без пояснень, хтось казав «вибачте, це для нас непідйомна сума», - каже заступниця директора навчального закладу з виховної роботи Наталія Попова.

У грудні за заміну вікон взялись волонтери «Добробату» і за два тижні вже встановили 55 вікон на 4-му поверсі. Наразі аналогічні роботи тривають на 3-му поверсі гуртожитку. У закладі додають, що у планах після заміни вікон — оновлення душових кімнат.

- У нас всього 2 душові кімнати — чоловіча і жіноча. Така велика кількість людей, і навіть діти, там приймають душ. Але ці приміщення потребують ремонту, бо, по-перше, там погано працює вентиляція, і тому на стінах пліснява, а по-друге, вже і каналізація, і сантехніка потребують заміни через зношеність, - додала Наталія Попова.

Також у гуртожитку планують замінити і підлогу, хоча наразі це не є критичним питанням. Самі ж мешканці гуртожитку відзначають, що рівень життя суттєво покращився, проте всі з нетерпінням чекають повернення додому.