Запорізькі установи, які займаються соціальним захистом та працевлаштуванням, відзвітували про роботу за рік

21.12.2023 12:30

Заступники міського голови Запоріжжя разом із керівниками підприємств, управлінь та департаментів міськради, які їм підпорядковуються, підбили підсумки своєї роботи за 2023 рік.

Під час звіту заступника міського голови Анатолія Васюка про свою діяльність доповіли, зокрема, директорка департаменту соціального захисту населення міськради Тетяна Круподера, начальник управління з питань праці Вадим Зубко та начальниця служби (управління) у справах дітей Наталія Сиворакша.

Як зазначила Тетяна Круподера, у Запоріжжі в рамках міської комплексної програми передбачена фінансова підтримка, матеріальна допомога, цільові адресні виплати понад 30 категоріям містян. Всього матеріальну допомогу отримали 14 339 особи на загальну суму 46,5 млн грн.

У сфері соціального захисту працює Запорізький міський територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг), де у 2023 році реабілітаційні та соціальні послуги отримали близько 4 тис. громадян вразливих категорій населення. А також Запорізький міський центр соціальних служб. Там з липня повноцінно запрацювали «кризові кімнати» для постраждалих від домашнього насилля. За рік цією послугою скористалися 34 особи.

У червні цього року при департаменті соцзахисту було створено відділ соціальної підтримки захисників і захисниць України та членів їхніх сімей. За пів року своєї роботи фахівці відділу опрацювали 2 899 звернень, прийняли 250 пакетів документів для встановлення призм на «Алеї героїв», а також надали інші види допомоги.

Департамент проводить активну роботу з підтримки внутрішньо переміщених осіб. Кількість ВПО в Запоріжжі зараз налічує понад 158 тисяч осіб. Для допомоги переселенцям на місцевому рівні створено управління підтримки ВПО та господарського забезпечення.

Саме роботі з переселенцями особливу увагу приділяють також фахівці управління з питань праці міськради. Як розповів під час звіту Вадим Зубко, спільно зі співробітниками обласного центру зайнятості вони постійно проводять семінари для цієї категорії населення, на які також запрошують потенційних роботодавців.

Крім того, за ініціативи управління з питань праці спільно з КП «Центр управління інформаційними технологіями» реалізується соціальний проєкт «Робота в Запоріжжі». Його метою є допомога з працевлаштуванням містянам та переселенцям в органах місцевого самоврядування та на комунальних підприємствах Запоріжжя.

Загалом з початку повномасштабного вторгнення фахівці управління з питань праці постійно проводять моніторинг зайнятості населення.

Крім того, у 2023 році вони провели 64 перевірки: 47 планових та 17 позапланових. За їх результатами виявили та запобігли порушенням законодавства про працю на загальну суму близько 3 млн грн. У рамках всеукраїнської програми «Виходь на світло» спільно з представниками територіальних органів Держпраці та Пенсійного фонду провели інформаційно-роз'яснювальні заходи та відвідали близько 800 суб’єктів господарювання, за результатами проведення яких було легалізовано роботу близько 4 тис. осіб. Також взяли участь в організації суспільно корисних робіт на території Запоріжжя.

Спільно з представниками територіального органу Держпраці та Служби у справах дітей фахівці управління проводили інформаційні заходи у місцях можливого використання праці неповнолітніх.

У Запоріжжі дітьми, які опинились у складних життєвих обставинах, продовжує опікуватися служба (управління) у справах дітей. Як повідомила під час звіту начальниця служби Наталія Сиворакша, зараз у Запоріжжі проживає 116 708 дітей віком від 0 до 18 років, на обліку перебуває 2 027, з них 863 – діти, які опинилися в складних життєвих обставинах.

Виявлення дітей, які залишилися без батьківського піклування - одне з головних завдань служби (управління) у справах дітей. У 2023 році працівники установи обстежили 4 894 адреси з метою перевірки умов проживання дітей. Спільно з представниками правоохоронних органів проведено 1 252 рейди, під час яких тільки службою було виявлено 126 дітей, що залишилися без батьківського піклування.

Актуальним питанням для Служби у справах дітей на сьогодні є надання дитині статусу постраждалої від воєнних дій та збройних конфліктів. З цього питання до них вже звернулися 1 216 осіб, а отримали статус – 1 006 дітей.

Другий напрямок роботи служби – розвиток сімейної форми виховання. Наталія Сиворакша зазначила, що у 2023 році в Запоріжжі збільшилася кількість сиріт – 1 164 дитини, з них 331 – кругла сирота. Пріоритетною для служби залишається форма усиновлення, потім – опіка, прийомна родина, дитячі будинки сімейного типу.

За словами начальниці служби, у Запоріжжі функціонує 10 дитячих будинків сімейного типу, 8 прийомних сімей, 552 опікунські родини та 1 патронатна сім’я. Зараз у місті залишається 4 прийомні родини, повернулися з Італії 3 будинки сімейного типу, всі інші підтримують зв’язок з фахівцями служби.

На оперативному обліку перебуває 4 дитячих будинки сімейного типу, 13 прийомних сімей та 30 опікунських родин, які приїхали з окупованих територій та залишилися в Запоріжжі.

Протягом цього року було всиновлено 22 дитини, також рекордна кількість влаштована під опіку – 219 дітей.

Успішно продовжує працювати міська програма «Діти Запоріжжя», в рамках якої, зокрема, надали одноразову допомогу на кожну дитину, яка влаштована під опіку - 219 дітей (1103,760 тис. грн); одноразову адресну допомогу (раз на рік) на кожну дитину-вихованця у прийомних сім'ях - 5 дітей (35,280 тис. грн); щомісячну допомогу на кожну дитину-вихованця в дитячих будинках сімейного типу - 79 дітей (666,087 тис. грн).

Також продовжує функціонувати Центр соціальної підтримки дітей і сімей «Затишна домівка», який цього року приймав і переселенців. Два відділення, які продовжують працювати, прийняли майже 100 осіб. Відділення для матерів з дітьми, жінок, які постраждали внаслідок насильства - 69 людей: 32 жінки, 37 дітей, 21 жертву домашнього насильства. Соціальна квартира (для осіб з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, віком від 16 до 23 років) - 5 осіб.