В Запоріжжі відбулась лекція про жінок-архітекторок міста

15.12.2023 16:00

Захід присвячений серії подій, пов’язаних з відбудовою будинку №151 по проспекту Соборному. Лекція пройшла під назвою «Жінки, які проєктували в Запоріжжі, Україні та світі» та розповіла про видатних архітекторок. У тому числі говорили про запоріжанок, чиї імена до цього часу були поза увагою, але які назавжди залишили слід в архітектурі міста.

Лекцію для всіх бажаючих провела гід та популяризаторка модерної архітектури Запоріжжя Наталія Лобач. Подія відбулась у стінах Туристичного інформаційного центру.

Автор лекції розповіла присутнім про взаємозв’язок запорізької архітектури зі всесвітньою архітектурною революцією, про цінність архітектури міста не тільки для самих містян, але й для світу. А також про те, наскільки недооціненим є внесок жінок в розвиток архітектури.

- Взагалі жінок-архітекторок не так вже й багато навіть у наші сучасні часи. А сто років тому взагалі казали, що це занадто серйозно, щоб довірити архітектуру жінкам. Втім, на щастя, у період активної забудови України та Запоріжжя зокрема у 20-30 роки минулого століття у жінок була можливість проявитися, бо саме тоді більшовики тільки прийшли до влади і ще повинні були «загравати» зі своїм електоратом. Тож, я думаю, ніде в світі тоді так не проявлялися жінки-архітекторки, як у ті часи у нас в Україні. І це суттєво вплинуло на архітектурний ореол Запоріжжя, - розповіла автор лекції Наталія Лобач.

В свою чергу, архітектура конструктивізму, яка була притаманна забудовам тогочасної України вплинула і на світові тенденції. Їх тоді також перейняли жінки-архітекторки. Найвідомішою з них є Заха Хадід, яка призвела до революції у сприйнятті архітектури.

- Заха Хадід була автором багатьох европейських проєктів. Також вона – авторка перших революційних хмарочосів в Абу-Дабі. Але мало хто знає, що ця видатна архітекторка надихалась саме конструктивістською архітектурою, яка є у нас. Тобто, є певний взаємозв’язок, до якого наша архітектура також причетна. І це можна прослідкувати саме завдяки діяльності жінок-архітекторок, - додала Наталія Лобач.

В Запоріжжі теж були свої впливові архітекторки, імена яких довгий час залишались у тіні. Зокрема, авторка лекції назвала три призвища – Людмила Дмітрієвська, яка курирувала процес післявоєнної відбудови Шостого селища, архітекторка Латишева, яка є співавтором багатьох будівель в районі Запорізької обласної філармонії ім.Глінки, та Есфірь Бельман, яка брала участь у відбудові Шостого селища та забудові центрального району (Вознесенки). Вона також є співавторкою проєкту будинку за адресою проспект Соборний, 151, частину якого минулого року зруйнувала російська ракета.

Окрім лекції, всі відвідувачі події отримали можливість долучитися до віртуальної реальності та побачити оригінальні креслення запорізьких будинків.

Нагадаємо, що в Туристичному інформаційному центрі діє дві експозиції: перша, присвячена Простору Переосмислення, та друга — про унікальність центральної міської забудови Запоріжжя середини 20 століття.