У Запоріжжі про результати роботи за рік відзвітував заступник міського голови Роман Таран

23.12.2023 11:40

Про свої напрацювання за рік відзвітували керівники комунальних підприємств й департаментів, підпорядковані заступнику міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Роману Тарану, до компетенції якого, зокрема, входять питання утримання міських кладовищ, управління об’єктами права комунальної власності, обліку майна, що перебуває у комунальній власності територіальної громади міста (крім житлового фонду), контролю за його використанням, а також організації підготовки та проведення заходів з конкурентного надання земельних ділянок. До участі у заході долучився секретар міськради Анатолій Куртєв.

Так, про підсумки року, що минає, розповіли керівники спеціалізованого комунального підприємства «Запорізька ритуальна служба», КП «Градпроект» та департаменту управління активами.

За словами директора спеціалізованого комунального підприємства «Запорізька ритуальна служба» Максима Дмитрієва, фонд оплати праці з нарахуваннями на 2023 рік склав 25480,6 тис. грн. Основні показники на 2023 рік склали: дохід – 40164,1 тис. грн, витрати – 39576,9 тис. грн.

- Виробнича база підприємства складається з 20 міських кладовищ загальною площею 395 га, автогосподарства, столярень і ремонтних майстерень. Штатна чисельність на 2023 рік складає 166 осіб, фактична чисельність – 139 осіб, - додав Максим Дмитрієв.

Директор КП «Градпроект» Василь Полюсов розповів, що підприємство, зокрема, спеціалізується на виконанні проєктних, проєктно-вишукувальних, топографо-геодезичних, землевпорядних робіт, кадастрових зйомок, а також на створенні планово висотного обґрунтування за допомогою супутникової системи GPS, виконавчих схем інженерних мереж, оформленні кадастрового номера земельної ділянки, для чого отримано відповідні дозвільні документи, а саме – сертифікати відповідальних виконавців робіт.

Так, тільки відділом проєктування та забудови підприємства виконуються такі функції:

  • проєктування об’єктів СС1 та СС2;
  • супровід проєктної документації;
  • обстеження і оцінка технічного стану будівельних конструкцій, несучих конструкцій будівель та споруд;
  • обстеження і оцінка технічного стану інженерних мереж і споруд;
  • паспортизація будівель і споруд;
  • розробка та аудит кошторисної документації об’єктів будівництва.

Додатково фахівці відділу беруть участь у роботі комісії з обстеження пошкоджених об'єктів міста. 

- У результаті збройної агресії рф проти України зазнали пошкодження різних ступенів близько 1000 споруд – школи, будинки, лікарні тощо. Фахівці відділу ввійшли до складу комісії, затвердженої рішенням виконкому міськради від 18.08 2022 №295 з обстеження пошкоджених об’єктів у місті Запоріжжі внаслідок надзвичайних ситуацій воєнного характеру. Обстежено 965 об’єктів нерухомого майна,- зазначив Василь Полюсов.

А ось до функцій відділу реклами належать такі: укладання та супровід договорів на тимчасове користування місцями розташування рекламних засобів, які перебувають у комунальній власності міста, а також ведення претензійно-позовної роботи на предмет стягнення заборгованості з плати за тимчасове користування місцями для розміщення рекламних засобів, що надаються фізичним та юридичним особам на території міста.

Так, надходження за договорами по тимчасовому користуванню місцями впродовж січня-листопада 2023 року склали 7621909,46 грн (за 88 договорами). Сплачено за аналогічний пероід разом з попередніми періодами - 6347540,64 грн. 

У свою чергу директор департаменту управління активами Запорізької міської ради Ігор Лягута розповів, що мета діяльності департаменту – ефективне управління майном, що належить до комунальної власності Запорізької міської територіальної громади, яке здійснюється в межах, визначених Конституцією і законами України, Запорізькою міськрадою та забезпечення контролю за його використанням, а також вирішення питань землеустрою.

Задля забезпечення ефективного виконання покладених на департамент функцій і завдань було підготовлено понад 300 проєктів рішень Запорізької міськради, понад 160 проєктів рішень виконавчого комітету Запорізької міськради та 8 розпоряджень міського голови.

Впродовж 2023 року управлінням земельних відносин департаменту управління активами було подано на розгляд сесії 254 рішення, що стосуються землекористування, а саме: передача в оренду для комерційної діяльності – 67 рішень (570 тис. кв. м); передача у власність громадянам – 145 рішень (110 тис. кв. м); надання в постійне користування – 32 рішення (170 тис. кв. м); припинення права користування, або внесення змін до рішень – 10 рішень.

За період з 1 січня по 1 грудня 2023 року здійснено розрахунки недоотриманих доходів за фактичне користування земельними ділянками без оформлення правовстановлюючих документів, що посвідчує право оренди (користування) щодо 33 землекористувачів на суму 16726 739,98 грн.

Також у 2023 році надійшли на користь Запорізької міськради внаслідок порушень у сфері земельних відносин (втрачена вигода, дохід, отриманий від безпідставно набутого майна, кошти за користування земельними ділянками без правовстановлюючих документів тощо) у розмірі 34641589,60 грн.

Департаментом за результатами отриманих витягів з технічної документації щодо нормативної грошової оцінки землі було підготовлено 56 пропозицій на суму 47801843,03 грн щодо внесення змін до договорів оренди землі разом з проєктами додаткових угод та розрахунками розміру орендної плати.

- Розуміємо, що такі доповіді ми будемо робити постійно на депутатських комісіях, зважаючи на те, що кожне рішення сесії приймається в сесійному залі, на пленарному засіданні. В цьому рішенні зазначимо певні контрольні функції за постійною депутатською комісією, профільним заступником міського голови. Ми вже почали опрацьовувати з профільною комісією такі доручення щодо виконання рішень. Будемо доповідати на комісіях, що ми виконали, що не виконали і які в нас плани, - зазначив заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Роман Таран.