Заступник міського голови Олександр Голтвенко відзвітував про роботу в 2023 році

24.12.2023 09:50

Олександр Голтвенко разом із керівниками комунальних підприємств та департаментів, які йому підпорядковуються, відзвітували про свою роботу за 2023 рік.

Під час звіту в. о. директора КП «Міжнародний аеропорт Запоріжжя» Олександр Коняхін нагадав, що у 2023 підприємство залишалося у стані простою. Фінансова підтримка з бюджету на утримання підприємства у 2023 році склала 73,5 млн грн. З них оплата праці - 55,9 млн грн, 10,3 млн грн - витрати на комунальні послуги, технічне обслуговування та поточні ремонти - 1,4 млн грн, технічні витрати - 5,7 млн грн. З початку року фінансову підтримку було зменшено. Основним фактором цього була оптимізація оплати праці через скорочення персоналу та зниження споживання енергоресурсів. Так, основною витратою підприємства у 2023 році була оплата праці співробітників. Вона складала 76% загальної суми витрат.

- Штатна чисельність, яку зараз маємо, є критично мінімальною для отримання відповідних сертифікатів, які дозволять відновити авіаційну діяльність підприємства. При більш жорсткому скороченні персоналу комунальне підприємство втрачає сертифікат. Для його відновлення потрібно буде заново наймати співробітників, навчати їх впродовж 1,5 - 2 років. Тобто робота підприємства буде неможливою, - зазначив Олександр Коняхін.

Як повідомив директор комунального підприємства електромереж зовнішнього освітлення «Запоріжміськсвітло» Олександр Авдієнко, у 2023 році головними напрямами роботи залишалися поточний ремонт мереж зовнішнього освітлення й засобів регулювання дорожнього руху та інших об’єктів, які передають електроенергію (електропідстанції).

На балансі підприємства перебуває 45 938 світлоточок та понад 1 587 км лінії електромереж, а також 204 світлофорних об’єкта, понад 14 тис. дорожніх знаків, з енергогосподарства – 11 трансформаторних підстанцій та 13 електросирен.

У 2023 році було обслуговано 28 тис. світлоточок, 980 тис. км електромереж, 140 світлофорних об’єктів, 1 660 дорожніх знаків, підключено 129 електрогенераторів.
Про роботу комунального підприємства «Управління капітального будівництва» доповів директор Олександр Андрєєв. Він зазначив, що у 2023 році від департаменту з управління житлово-комунальним господарством Запорізької міської ради отримано проєктно-кошторисну документацію по двох об'єктах згідно з Програмою відбудови житлового фонду міста Запоріжжя, зруйнованого внаслідок російської збройної агресії, на 2023-2025 роки («Реставрація житлового будинку по пр. Соборному/вул. Сталеварів №151/11 з відновленням несучих конструкцій після потрапляння боєприпасів у м. Запоріжжя»; «Капітальний ремонт житлового будинку по вул. Зестафонській, 10 з відновленням несучих конструкцій після потрапляння боєприпасів у м. Запоріжжя»).

Так, на даний час роботи по пр. Соборному, 151 проводяться з випередженням графіку, виконано близько 80% робіт. На об'єкті повністю або частково зведено 22 квартири. Вбачається економія коштів у порівнянні з сумами укладених договорів - 70 млн грн.

По вул. Зестафонській, 10 роботи також проводяться з випередженням графіку.  Разом з тим проведено обстеження та отриманий звіт з технічного обстеження будівлі по пр. Соборному, 44, яка також була пошкоджена під час ракетного обстрілу. Укладений договір на виконання проєктно-кошторисної документації за кошти інвестора (недержавні кошти).

Як повідомив директор Запорізького комунального автотранспортного підприємства «Комунсантрансекологія» Юрій Дорошенко, зараз вони виконують функцію орендодавця майна, що перебуває в комунальній власності – контейнерних майданчиків у кількості 2 106 одиниць та контейнерів об’ємом 8 куб. м під ремонтні відходи.

У 2023 році підприємство сплатило до бюджету єдиний податок у сумі 112 тис. грн.

За рік на підприємство надійшло 17 звернень від мешканців Запоріжжя щодо створення комісії для визначення місць для розташування нових контейнерних майданчиків. Під час обстежень було складено 10 актів визначення місць розташування контейнерних майданчиків для ТПВ.

Чистий прибуток підприємства за 9 місяців 2023 року становить 403 тис. грн, що на 52 тис. грн більше запланованого.

Про свою роботу за рік також доповіли директори департаментів, які підпорядковуються Олександру Голтвенку.

Так, директор департаменту (апарату) виконавчого комітету Федір Цапій повідомив, що у 2023 році було зареєстровано 10 198 звернень, 381 звернення подано на особистих прийомах секретаря міськради та заступників міського голови, 195 звернень - через «гарячі телефонні лінії». Зареєстровано через сайт «Електронні петиції» 174 петиції, 33 набрали понад 750 голосів, 29 розглянуто на сесійних засіданнях депутатами міськради: 11 підтримано, 18 не підтримано, 4 на стадії розгляду.

За інформацією директора департаменту з питань ефективної роботи та розвитку комунальних підприємств Максима Батенка, разом з КП вони виконали 8 проєктів безперебійної роботи критичної інфраструктури на загальну суму видатків місцевого бюджету 61,1 млн грн та 16 млн грн субвенції від держави.

За 2023 рік департаментом було розглянуто та оброблено 436 звернень щодо фінансово-господарської діяльності підпорядкованих підприємств.

Під час звітування заступник директора департаменту фінансової та бюджетної політики Вікторія Логвиненко повідомила про стан виконання бюджету. Так, на 1 грудня 2023 року до міського бюджету надійшло 6 980,8 млн грн. У 2023 році трансферти з інших бюджетів склали 1973,9 млн грн.

Що стосується видаткової частини, то за 11 місяців 2023 року витрачено 8 430,1 млн грн за напрямками: соціально-культурна сфера, апарат управління, підтримка підприємств критичної інфраструктури, житлово-комунальне господарство, відбудова та відновлення, цивільний захист (рятувальні служби, влаштування укриттів) підтримка обороноздатності, підтримка цивільного населення, погашення та обслуговування боргу та інші видатки, в т. ч. депутатський фонд.

- Запоріжжя пережило дуже важкий рік. Хочу подякувати депутатському корпусу за співпрацю, комунальним підприємствам, які продовжують працювати незважаючи на війну. У Запоріжжі працює критична інфраструктура, електротранспорт, наші департаменти. Цього року всі гарно виконали свою роботу, - підсумував заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради - керуючий справами виконавчого комітету Олександр Голтвенко.