Представники транспортної галузі розповіли про роботу за рік

23.12.2023 11:50

Під час річного звіту заступника міського голови Романа Тарана, який опікується питаннями транспортного забезпечення, земельних відносин, архітектури та містобудування, комунальної власності, надання реєстраційних послуг, про свою роботу також доповіли керівники комунальних підприємств та департаментів, управлінь, відділів та установ, які йому підпорядковуються.

Про роботу в 2023 році комунального підприємства міського електротранспорту «Запоріжелектротранс» розповів генеральний директор Руслан Корницький. 

Станом на 1 грудня 2023 перевезення пасажирів у Запоріжжі здійснюється на 6 трамвайних, 6 тролейбусних та 13 автобусних маршрутах. Всі пасажири електротранспорту користуються безкоштовним проїздом, в автобусах тариф складає 12 грн. Щодня на маршрути міста виїжджають 38 трамваїв, 28 тролейбусів та 51 автобус.

Як зазначив Роман Таран, «Запоріжелектротрансу» рекомендовано зменшити непродуктивні витрати, активніше впроваджувати контроль, збільшувати кількість транспорту, який щоденно виходить на лінію і таке інше.

- Це дозволить підприємству оптимізувати свої доходи з оптимізацією витрат. Тоді можна буде зменшити навантаження на бюджет міста, - підкреслив Роман Таран.

Разом з тим у 2023 році спостерігалася тенденція збільшення кількості транспортних засобів у міських комунальних перевезеннях до рівня 2021 року. Про це під час доповіді зазначив начальник управління з питань транспортного забезпечення та зв'язку Михайло Скороходов. За його інформацією, кількість транспортних засобів приватних перевізників у Запоріжжі також збільшується до показників 2021 року через стабілізацію пасажиропотоку.

У своєму виступі Михайло Скороходов також нагадав, що основними завданнями управління з питань транспортного забезпечення та зв'язку міськради залишається створення сприятливих умов для формування і функціонування ринку транспортних послуг у Запоріжжі.

Так, продовж 2023 року управління, зокрема, забезпечено сталу роботу на 62-х автобусних маршрутах, які обслуговують 22 приватні автоперевізники (519 одиниць транспорту).

Протягом 2023 року було відновлено роботу міських автобусних маршрутів №№1, 38, 98. Відпрацьовано питання щодо відновлення автобусного маршруту №27.

Через відсутність серед приватних перевізників претендентів на обслуговування соціально значущого міського автобусного маршруту № 7, який пролягає по приватному сектору міста – селищам Першотравневе та Друготравневе Комунарського району - його обслуговування було тимчасово доручено ЗКПМЕ «Запоріжелектротранс».

Планові видатки на управління з питань транспортного забезпечення та зв'язку ЗМР на 2023 рік склали 5 682,617 тис. грн. Зокрема фонд оплати праці - 4 789,808 тис. грн.

Підпорядкованим управлінню комунальним підприємством є КП «Паркування», яке виконує функцію допоміжного обслуговування наземного транспорту, а саме функціонування платних автостоянок. За інформацією директора КП Геннадія Сорокіна, зараз підприємство обслуговує 4 цілодобових та 5 денних автостоянки.

Валовий дохід за 2023 рік склав 4 667,40 тис. грн, загальні витрати – 5 266 тис. грн. Всі видатки покриті за рахунок обігових коштів підприємства, накопичених у попередній період.

Про ситуацію у сфері надання рекламних послуг у Запоріжжі повідомив директор комунального підприємства «Запорізьке міське інвестиційне агентство» Сергій Ільченко.

Він зазначив, що підприємство проводить постійну роботу з підтримки рекламної мережі, яка налічує понад 250 конструкцій та 704 площини. З початку року через економію електроенергії частина площин взагалі не експлуатувалася. Часткове відновлення експлуатації відбулося з середини березня 2023 року.

Підприємство також відповідає за розвиток міської інфраструктури – фінансування підсвічення архітектурних елементів, фонтанів, ландшафтних парків тощо.

З початком повномасштабного вторгнення підприємство втратило близько 90% клієнтів. При цьому жодна площина, яка не була зайнята комерцією, не пустувала. На всіх площинах розміщувалася соціальна реклама. Вся мережа комунального підприємства завжди була зайнята на 100%.

Так, доходи КП «Запорізьке міське інвестиційне агентство» (без ПДВ) у 2023 році склали 12075,3 тис. грн, у тому числі дохід від розміщення зовнішньої реклами - 8318,1 тис. грн.

Про роботу у сфері архітектури та містобудування повідомив заступник директора департаменту архітектури та містобудування Леонід Тендітник.

Він нагадав, що департамент здійснює координацію діяльності суб'єктів містобудування щодо комплексної забудови території міста, розробку та оновлення містобудівної документації на місцевому рівні й інвестиційних програм розвитку територій міста, забезпечує їх реалізацію. Забезпечує створення та ведення містобудівного кадастру, архіву містобудівної документації, здійснення містобудівного моніторингу. Реалізує повноваження у сфері організації архітектурно-художнього оформлення міського середовища для покращення естетичного вигляду громадських місць і міських об'єктів тощо.

Крім того, безкоштовно надає адміністративні послуги, серед яких - видача будівельного паспорта забудови земельної ділянки, надання містобудівних умов та обмежень для проєктування об'єкта будівництва, погодження містобудівних та архітектурних проєктних рішень об'єктів, розташованих в історичній частині міста, переведення дачного чи садового будинку у житловий тощо.

Департамент організовує, координує роботу та веде протоколи засідань тимчасових і постійно діючих міських органів: робочої групи з питань міської топоніміки та робочої групи з питань створення реєстру урбанонімів м. Запоріжжя.

Бюджет утримання департаменту на 2023 рік склав 11 942,726 тис. грн, з яких фонд оплати праці - 8 200,911 тис. грн, 1804,201 тис. грн - нарахування ЄСВ на фонд оплати праці, 674,536 тис. грн – комунальні послуги, 1237,978 тис. грн адміністративні витрати, 25,100 тис. грн – інше.

Начальник відділу охорони культурної спадщини Ігор Кисліцин у своїй доповіді зазначив, що у рамках їх роботи діє «Програма збереження пам'яток культурної спадщини м. Запоріжжя на 2021-2024 роки», якою на 2023 рік затверджено обсяг коштів у розмірі 5 616,158 тис. грн. Цього року кошторисом по програмі було затверджено 1 392, 680 тис. грн. Станом на 15 грудня фактично профінансовані видатки по заходах програми на суму 380,855 тис. грн. До бюджету повернено 1 011,825 тис. грн.

Протягом 2023 року в рамках програми розробили паспорти опорядження головних фасадів 17 пам'яток архітектури та містобудування місцевого значення (по пр. Соборному), облікову документацію на 10 об'єктів археологічної спадщини.

У 2023 році було укладено 40 охоронних договорів на пам'ятки культурної спадщини, з них: на пам'ятки архітектури та містобудування - 20, історії - 2, археології – 16, монументального мистецтва - 2. Складено 6 приписів щодо усунення порушень пам'яткоохоронного законодавства на пам'ятках культурної спадщини тощо.

Начальник Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю Кирило Мірошниченко повідомив, що у 2023 році, зокрема, здійснено 1 658 обстежень пошкоджених та знищених об'єктів, складено 305 чек-листів для нарахування компенсацій через послугу єВідновлення, погоджена 251 виплата власникам пошкоджених об'єктів нерухомого майна на загальну суму 13 млн грн. Завдяки роботі фахівців інспекції компенсацію від держави на ремонт житла отримали 209 осіб на загальну суму 8,7 млн грн. Крім того, було прийнято рішень щодо видачі житлових сертифікатів на суму 2,1 млн грн.

Щодо освоєння бюджетних коштів інспекцією, на 2023 було затверджено 9 854 314,00 грн, витрати на 30 листопада 2023 склали 8 432 221,78 грн.

Директор департаменту реєстраційних послуг Сергій Чалаплюк під час звіту повідомив, що у 2023 році департаментом забезпечено фактичних надходжень до загального фонду бюджету міста на понад 3 млн 494 тис. грн. Зокрема адміністративний збір за проведення державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань склав 1 043 965 грн, плата за надання інших адміністративних послуг (в частині реєстрації та зняття з реєстрації місця проживання) – 540 096 грн, адміністративний збір за державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень – 1 875 700 грн, плата за скорочення термінів надання послуг у сфері державної реєстрації – 34 680 грн.

Кошторисом департаменту реєстраційних послуг Запорізької міської ради на 2023 рік передбачено понад 38 млн 118 тис. грн, з них станом на 30 листопада використано понад 33 млн 933 тис. грн.