Відбулась 22-га сесія міської ради

22.12.2023 22:20

Сьогодні пройшла 22-га сесія міської ради. Розглянуто близько 90 питань. У результаті прийнято багато важливих рішень, затверджено низку бюджетних програм. Головне – прийнято бюджет Запоріжжя на 2024 рік. Це головний фінансовий документ, за яким житиме наше місто у наступному році.

Бюджет міста у 2024 році буде складним, адже його доходи будуть значно меншими, ніж цього року. Місто недоотримає близько двох мільярдів гривень. У бюджеті у першу чергу закладено фінансування захищених статей. Це виплати заробітних плат бюджетникам, оплата енергоносіїв та комунальних послуг.

На сьогодні бюджет 2024 року є бюджетом першочергових потреб, а не розвитку, і це зрозуміло. Наприклад, у бюджеті не закладено коштів на жодні ремонти шкіл, дитсадків, доріг та тротуарів.

У бюджеті 2024 року спрямовано на галузь освіти майже 3,7 мільярди гривень, з них 1,2 мільярди – держсубвенція. Більшість цих грошей піде на зарплати (майже три мільярди гривень), оплату енергоносіїв, комунальних послуг (385,2 мільйони гривень), стипендії вихованцям ПТУ (106 мільйонів гривень). Тут немає коштів на ремонти навчальних закладів.

У міста недостатньо коштів, щоб профінансувати всі потреби міського господарства. Однак навіть у таких умовах необхідно забезпечити життєдіяльність міста.

Тому майже 1,9 мільярди гривень у бюджеті передбачено на забезпечення життєдіяльності громади. Ці кошти підуть на підтримку КП «Водоканал», концерну «МТМ», які є підприємствами критичної інфраструктури, на підтримку КП «Запоріжелектротранс», без чого комунальний транспорт рано чи пізно зупиниться, на забезпечення безпеки дорожнього руху, з утриманням доріг та роботою зовнішнього освітлення.

Передбачено 800 мільйонів гривень для реагування на виклики воєнного часу. Це відновлення зруйнованих будинків, допомога військовим, фінансування міської аварійно-рятувальної служби та інше.

Допомога захисникам України, з урахуванням позиції громадськості та депутатів, збільшена зі 100 до 200 мільйонів. З них 50 мільйонів буде спрямовано на закупівлю дронів для військових.

Закладено майже 296 мільйонів гривень резервного фонду для реагування на можливі надзвичайні ситуації. Будемо далі фінансувати щомісячні виплати громадянам, чиє житло зруйноване, стало непридатним для проживання у результаті обстрілів. Передбачено на це майже 42 мільйони гривень.

На жаль, поки у бюджеті фактично відсутні кошти на ремонти укриттів. Протягом року відбуватимуться корегування бюджету для того, щоб фінансувати першочергові потреби міста, виділяти кошти на ремонти укриттів, збільшувати допомогу військовим.