Депутати не підтримали виділення коштів на виплату заробітних плат медикам

10.08.2021 14:45

За пропозицією міського голови Володимира Буряка, до порядку денного на початку позачергової сесії, яка відбулась сьогодні, також було включено рішення щодо надання матеріальної допомоги запоріжцям на лікування. У результаті понад 30 запоріжців зможуть отримати допомогу на дороговартісне лікування.

- Ці рішення стосуються важкохворих, людей, які чекають допомоги на лікування. Вважаю, що ці рішення необхідно включити до порядку денного та затвердити сьогодні, - заявив Володимир Буряк.

Несподівано з першого разу не знайшла підтримки ще одна пропозиція міського голови. Вона стосувалася розгляду на цій сесії рішення про внесення змін до міської програми охорони здоров’я.

- Рішення стосується виділення коштів з бюджету міста на покриття дефіциту по заробітній платі медикам у запорізьких лікарнях. Також необхідно затвердити отримання державної субвенції на забезпечення хворих інсулінами. Ще один напрямок – виділення одного мільйона гривень для допомоги хворим на туберкульоз, - сказав Володимир Буряк.

Однак з незрозумілих причин депутати з першого разу не включили проєкт рішення до порядку денного. Після цього Володимир Буряк оголосив перерву, щоб депутати змогли більш детально вивчити питання. Міський голова наголосив, що у результаті неприйняття цього рішення частина медиків може залишитися без заробітних плат.

Після перерви депутати так і не затвердили рішення у запропонованому вигляді. Проголосували лише за кошти на забезпечення хворих інсуліном, однак відмовились підтримати виділення коштів на заробітну плату медиків, оплату комунальних послуг та енергоносіїв медичними закладами, допомогу на лікування хворих на туберкульоз.

- НСЗУ дійсно спрямовує кошти на заробітні плати медикам, однак їх по деяких лікарнях недостатньо на виплату зарплат у повному обсязі. Виділення цих коштів мало б покрити існуючий дефіцит. До того ж до кінця року він може стати ще більшим і місто, впевнений, і далі буде покривати цей дефіцит, адже ми не можемо залишити медиків без заробітних плат. До того ж НСЗУ повідомило, що через перерахунок вартості послуг у серпні можливі затримки виплат лікарням, - повідомив Володимир Буряк.

Однак такі аргументи не переконали більшість депутатів. При цьому з боку тих, хто не підтримав це питання, звучали заяви, що вони вже завтра на засіданні профільної комісії детально вивчать питання та потім у найкоротші терміни підтримають необхідні рішення щодо виплати заробітних плат медичним працівникам. Залишилося чекати п’ятниці, адже на 13 серпня призначена чергова сесія міської ради.

- Якби депутати самостійно приймали рішення, можливо було б краще. Однак якщо за вас приймають рішення «господарі» - голосувати чи ні  - зовсім інше питання. У результаті без додаткових коштів на забезпечення виплати повноцінної заробітної плати залишаться працівники кількох медичних закладів. Як після цього можна дивитись людям в очі - я не розумію, - заявив Володимир Буряк.