У Запоріжжі створять онлайн-лінію для допомоги дітям та молоді

13.08.2021 10:40

У Запоріжжі буде створена кризова онлайн-лінія для допомоги дітям та молоді, які опинилися у складних життєвих обставинах. Зокрема це стосується тих, хто потерпає від домашнього насильства, булінгу, кіберзлочинності, морального тиску та інших психологічних загроз. Сьогодні у Запорізькій міській раді відбулось підписання Меморандуму, який передбачає реалізацію цього проєкту. Від імені Запорізької міської ради документ підписав міський голова Володимир Буряк.

Сьогодні у Запорізькій міській раді відбулось підписання Меморандуму щодо планів створення кризової онлайн-лінії для допомоги дітям та молоді. Подібний проєкт стане пілотним для України. Його реалізують за підтримки посольства США в Україні. Проєкт підтримав Офіс Генерального прокурора України, який приєднався до його реалізації. Сьогодні представники Офісу Генерального прокурора України та посольства США взяли участь у заході.

Меморандум підписали міський голова Володимир Буряк, а також представники Запорізької обласної прокуратури, ГУ Національної поліції у Запорізькій області, відділу протидії кіберзлочинності департаменту кіберполіції Національної поліції України в Запорізькій області, благодійної організації «Посмішка ЮА». На заході були присутні представники обласної влади, профільних міських служб.

- Понад усе я хочу, щоб після старту роботи цієї кризової лінії на неї просто не звертався б ніхто з запорізьких дітей, підлітків та молоді. Не звертався саме через те, що у них і так все добре в особистому житті, в сім’ї. І така допомога їм просто не потрібна. Однак кожен з нас розуміє, що в умовах сьогодення це лише мрія. Переконаний, що створення цієї кризової лінії допоможе юним та молодим запоріжцям, а можливо й врятує не одне життя, - сказав Володимир Буряк.

Міський голова зазначив, що йому приємно, що Офіс Генерального прокурора України, посольство США, благодійний фонд «Посмішка ЮА» обрали саме Запоріжжя місцем для реалізації цього пілотного проєкту. Володимир Буряк висловив впевненість, що завдяки підтримці цього грантового проєкту американською стороною та спільній роботі він буде успішно впроваджений у Запоріжжі. Зі свого боку міська влада надаватиме проєкту необхідну підтримку.

Відбулась презентація етапів реалізації проєкту. Їх представила керівниця проєкту організації «Благодійний фонд «Посмішка ЮА» Валентина Трюхан. Проєкт передбачає розробку алгоритму роботи кризової онлайн-лінії для Viber та Telegram, створення інформаційних акаунтів проєкту в соціальних мережах YouTube, Instagram, TikTok, навчання для команди кризової лінії (представників ювенальної превенції та ювенальних прокурорів, психологів м. Запоріжжя) та проведення широкої інформаційної кампанії. Також буде створений сайт-візитівка, який буде акумулювати інформацію про наявні ресурси та буде оптимізований під пошукові системи. Згідно з планами на впровадження проєкту потрібно близько року.

- У нас є успішний досвід роботи у Запоріжжі, тому для реалізації цього проєкту ми обрали саме ваше місто. Факт такої спільної роботи міської влади, прокуратури, Національної поліції, представників громадянського суспільства є показовим та дуже тішить. Вірю, що цей проєкт стане моделлю для інших регіонів України, - зазначила представниця посольства США в Україні Діна Абаа-Оглі.

Начальниця департаменту захисту інтересів дітей та протидії насильству Офісу Генерального прокурора України Юлія Усенко наголосила, що такий проєкт дійсно потрібний для допомоги дітям, молоді. Саме тому Офіс Генерального прокурора України звернувся до посольства США за підтримкою у його реалізації та отримав її.

- Реалізація такого проєкту у Запоріжжі є прикладом, коли міська влада, прокуратура, Національна поліція, громадськість об’єднуються заради захисту інтересів дітей. Погоджуюсь зі словами міського голови, що для реалізації такого проєкту головним є бажання працювати. Якщо воно є, то все буде зроблено, - наголосила Юлія Усенко.