Міська влада вживає заходів для поліпшення стану атмосферного повітря

20.08.2021 13:00

У міській раді відбулася нарада з представниками промислових підприємств міста стосовно впровадження схеми дій при несприятливих метеорологічних умовах. Очолив зустріч радник міського голови Валерій Еделєв.

За даними багаторічних спостережень, на 5-ти стаціонарних постах Запорізького обласного центру з гідрометеорології в атмосферному повітрі Запоріжжя фіксується перевищення гранично допустимих середньомісячних концентрацій таких забруднюючих речовин як пил, двоокис азоту, фенол, формальдегід та інші.

Важливим фактором, який впливає на забруднення атмосфери, є метеоумови. Рівень забруднення у місті можливо зменшити тільки шляхом скорочення викидів в атмосферу. Так, діючі промислові підприємства, які функціонують в обласному центрі, повинні зменшувати свої викиди у період несприятливих метеорологічних умов.

- Промисловий майданчик розашований у центрі житлових забудов. Ті викиди, які вони здійснюють у процесі своєї діяльності, впливають на комфортне життя запоріжців. Дуже часто виникали конфліктні ситуації, люди скаржилися на те, що не всі підприємства вчасно реагували на несприятливі метеорологічні умови. На жаль, функція контролю з боку місцевого самоврядування відсутня. Тим не менш, залишити цю ситуацію без уваги ми не могли. Тому управління з питань екологічної безпеки опрацювало нову систему контролю за ситуацією, яка відбувається у результаті несприятливих метеоумов, підготувала відповідне рішення виконкому, - розповів радник міського голови Валерій Еделєв.

У рішенні виконкому міськради № 263 «Про схему дій при несприятливих метеорологічних умовах» зокрема йдеться про розширення переліку підприємств, які мають виконувати заходи щодо охорони атмосферного повітря при несприятливих метеорологічних умовах, забезпечувати приймання, оформлення та передачу попереджень про підвищення рівня забруднення повітря всім цехам, ділянкам і виробництвам, де здійснюється регулювання викидів.

Крім того, про вжиті заходи підприємства повинні вчасно інформувати управління з питань екологічної безпеки Запорізької міської ради (протягом доби після закінчення періоду дії попередження про підвищення рівня забруднення повітря у зв'язку з очікуваними несприятливими метеорологічними умовами). Функцію контролю покладено на Державну екологічну інспекцію.