Місто допоможе дітям-сиротам у придбанні житла

26.08.2021 13:30

Ще кілька запорізьких дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування вже цього року можуть отримати кошти на придбання власного житла. Частину грошей планує виділити місто, іншу профінансує держава. Це питання сьогодні обговорювалось на засіданні під керівництвом міського голови Володимира Буряка.

У Запоріжжі продовжують вирішувати питання забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування. Наразі в Україні та Запоріжжі продовжує працювати програма, згідно з якою здійснюється придбання житла для представників вказаних категорій. Фінансування проводиться як за рахунок державної субвенції, так і на умовах співфінансування з бюджету міста.

Зокрема у 2019 році за рахунок державної субвенції кошти на придбання житла отримали 30 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування з Запоріжжя. У 2020 році, через зміну законодавства, місто не змогло взяти участь у цій програмі. У 2021 році така можливість знову з’явилася. Згідно з рішенням обласної профільної комісії до загального списку на цей рік включили 4 представників вказаних категорій з Запоріжжя. Троє у віці старше 35 років, які раніше не отримали житло, одна – у віці від 16 до 23 років.

Сьогодні під керівництвом міського голови Володимира Буряка відбулось засідання міської комісії, яка розглянула існуючі пропозиції щодо кандидатур. За підсумками наради було прийняте рішення, що профільні департаменти мають їх перевірити та подати остаточний список кандидатур. Зокрема це стосується нинішнього місця проживання, згоди на участь у програмі, наявності власного житла і так далі.

- Не пізніше 30 серпня остаточний список має бути погоджений. Після цього винесений на затвердження виконавчого комітету міської ради. Все це потрібно зробити вже на початку вересня, щоб потрапити до державної програми і люди могли цього року отримати кошти, - сказав Володимир Буряк.

Зазначимо, у результаті ті, хто потрапить до програми, отримають компенсацію на придбання житла та можуть його обрати та купити самостійно. Зрозуміло, що служба (управління) у справах дітей, інші профільні підрозділи міської ради надаватимуть їм потрібну допомогу у вирішенні питань.

За існуючими нормами для представників вказаних категорій у віці від 16 до 23 років придбання житла у повному обсязі має фінансуватися за рахунок державної субвенції. У віці старше 35 років 70% має профінансувати місто, 30% - держава.

- Впевнений, що місто знайде необхідні кошти, надійде і державна субвенція. У результаті люди матимуть можливість придбати власне житло. Це буде ще один приклад успішної співпраці державної влади та органів місцевого самоврядування, - заявив Володимир Буряк.