Володимир Буряк: «Ми проводимо планомірну заміну аварійних водопровідних та каналізаційних мереж»

10.10.2017 13:35

Комунальне підприємство «Водоканал» продовжує планові роботи з перекладки аварійних ділянок каналізаційних і водопровідних мереж. Одна з таких ділянок, де зараз йдуть роботи, знаходиться на вулиці Степовій. Це каналізаційний колектор від вулиці А. Говорухи до Центральних очисних споруд №1 КП «Водоканал». Сьогодні проведення робіт проконтролював міський голова Володимир Буряк.

- Це тільки частина тих робіт, які виконує комунальне підприємство «Водоканал» по заміні водопровідних і каналізаційних мереж. У нас багато проблемних колекторів, побудованих в 50-60-ті роки, які вимагають заміни. На вулиці Степовій цього року буде замінено близько 400 метрів колектора. Це буде перехідний об'єкт на наступний рік, інші роботи будуть виконані в 2018 році, - сказав міський голова Володимир Буряк.

Колектор по вулиці Степовій, від вулиці А. Говорухи до камери ЦГЗ №1, діаметр якого становить 1500 міліметрів, був введений в експлуатацію в 1962 році. За 55 років він став непридатним. Саме тому було прийняте рішення про його заміну. Загальна протяжність колектору 1420 метрів.

Цього року буде перекладено до 400 погонних метрів колектора, половина роботи вже виконана. Проводиться укладання пластикової труби діаметром 1200 міліметрів посередині аварійного колектора. Також передбачена заміна оглядових і контрольних колодязів, будівництво оглядових камер тощо. Роботи проводяться силами КП «Водоканал».

Заміна водопроводу і каналізації є важливим напрямком роботи для всього міста. За багато років десятки кілометрів водопровідних та каналізаційних мереж зносилися. Зараз проходить їх планомірна заміна. Один з прикладів - каналізаційний колектор по вулиці Степовій.

Всього у 2017 році комунальне підприємство «Водоканал» планує перекласти 26,3 кілометра мереж водопостачання та водовідведення. З них тільки 1,3 кілометра за рахунок коштів міського бюджету, решта 25 кілометрів - за власні кошти «Водоканалу».

На сьогодні вже замінено близько двадцяти кілометрів труб. Серед них, наприклад, 500 метрів водопроводу діаметром 400 міліметрів по вулиці Вогнетривкій. Розпочато роботи по заміні 490 метрів водоводу в балці Садилова (діаметр 630 міліметрів), на черзі така ж ділянка в балці Середній. Також в цьому році буде замінено 250 метрів водопроводу діаметром 225 міліметрів по вулиці Електричній.

- Більш ніж в 90% випадків заміна водопровідних, каналізаційних труб виконується силами КП «Водоканал» за власні кошти підприємства. Це дозволяє забезпечити економію та ефективне витрачання коштів, належний контроль за якістю та термінами виконання робіт, зміцнює матеріальну базу «Водоканалу» за рахунок придбання додаткової техніки, - зазначив міський голова Володимир Буряк.

Міський голова також звернув увагу генерального директора «Водоканалу» Олексія Нікіфорова на необхідність виконання благоустрою території після проведення ремонтних робіт. Необхідно оперативно відновлювати асфальтове покриття доріг і тротуарів, зелені зони, щоб не створювати незручностей городянам.

Наступного року «Водоканал» продовжить планомірну роботу по заміні мереж. Відзначимо, інвестиційна програма КП «Водоканал» на 2018 рік уже погоджена. Підприємство планує вкласти в розвиток 39,9 мільйонів гривень власних коштів. З них понад 20,9 мільйонів гривень піде на систему центрального водопостачання, близько 18,9 мільйонів гривень - централізованого водовідведення.

Ці гроші підуть на заміну, поточний ремонт водопровідних та каналізаційних мереж, придбання нового ремонтного і лабораторного обладнання, енергозберігаючі заходи, реконструкцію систем і так далі.