Володимир Буряк представить у Києві пропозиції міст щодо стабільного проходження опалювального сезону

09.09.2021 11:50

Асоціація міст України пропонує компенсувати з Державного бюджету місцевим бюджетам різницю в тарифах за тепло та гарячу воду, збільшити на 5% частку податку на доходи фізичних осіб, які залишаються у місцевих бюджетах, відмовитись від авансових платежів за природний газ, зменшити реверсну дотацію, яку місцеві громади направляють до Державного бюджету та інше. Все це необхідно для забезпечення стабільного проходження нового опалювального сезону. Ці питання розглядались на засіданні Правління Асоціації міст України, у якому взяв участь міський голова Володимир Буряк. За підсумками цього заходу Асоціація міст України звернулась до центральних органів влади.

Правління Асоціації міст України обговорило на засіданні, що відбулось 8 вересня у Києві, пропозиції заходів, які необхідно впровадити для стабільного старту та проходження опалювального сезону 2021/2022 років. В обговоренні взяли участь представники всіх регіонів України. Пропозиції Запоріжжя з цього приводу представив міський голова Володимир Буряк.

- Необхідно прийняти важливі рішення, які необхідні для стабільного проходження нового опалювального сезону. Ситуація складна. Кожен міський голова бачить ситуацію у своєму місті. Необхідно знайти кошти для того, щоб опалювальний сезон пройшов стабільно. При цьому не можна допустити щоб люди, бюджетні установи залишилися без тепла, але й міські бюджети не повинні стати банкрутами, - зазначив голова АМУ Віталій Кличко.

Учасники засідання зазначили, що у порівнянні з попередніми періодами вартість природного газу зросла. Вона значно відрізняється від показників, закладених у затверджених тарифах. При цьому у населення відсутні кошти для того, щоб платити за тепло та гарячу воду у випадку, коли тарифи будуть підвищені відповідно до вартості природного газу. Необхідно шукати механізми для того, щоб не підвищувати тарифи та при цьому компенсувати місцевим бюджетам у зв’язку з цим різницю в тарифах. За підрахунками АМУ, місцевим громадам необхідно мінімум 25 мільярдів гривень для компенсації такої різниці, однак є й інші витрати, пов’язані зі зростанням вартості електроенергії, заробітної плати працівників.

- Запоріжжю потрібен понад 1 мільярд гривень для забезпечення стабільного проходження опалювального сезону. Зрозуміло, що не всі ці кошти потрібні цього року. Однак на даний момент таких коштів у бюджеті немає. Це проблема не лише Запоріжжя, а й інших міст. Необхідно визначити механізм, алгоритм, який дозволить знайти джерела для отримання цих грошей, - сказав Володимир Буряк.

За підсумками засідання Правління Асоціація міст України звернулася до Президента України Володимира Зеленського, Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України. Зокрема у зверненні пропонується компенсувати місцевим бюджетам різницю в тарифах за 2016-2021 роки на загальну суму в 37 мільярдів гривень, зафіксувати на опалювальний сезон вартість природного газу для опалення бюджетних установ, відмовитись від авансових платежів для тепловиків за природний газ. Також запропоновано збільшити на 5% частку податку на доходи фізичних осіб, які залишаються у місцевих бюджетах, зменшити реверсну дотацію, яку місцеві громади направляють до Державного бюджету, виділити місцевим громадам додаткові субвенції на ремонт вулиць, доріг, збільшити обсяги фінансування програм ДФРР та інше.

- Сьогодні жваво обговорювались пропозиції щодо початку та проходження нового опалювального сезону. У кожного міста є питання з цього приводу. Запоріжжя підтримує звернення, яке було прийняте. Зокрема щодо збільшення частки податку на доходи фізичних осіб, яка залишатиметься у місцевих бюджетах, компенсації різниці в тарифах. Ці та інші пропозиції будуть представлені на засіданні у Міністерстві розвитку громад та територій, - заявив Володимир Буряк.

Зазначимо, ці пропозиції представники АМУ планують представити сьогодні на засіданні у Міністерстві розвитку громад та територій. У ньому візьме участь і міський голова Володимир Буряк. Також Правління АМУ створило робочу групу для продовження діалогу з центральними органами влади для вирішення питань початку опалювального сезону та його проходження. До її складу увійшов і Володимир Буряк.