У запорізьких лікарнях для лікування коронавірусних хворих розгорнуто близько 900 забезпечених киснем ліжок

16.09.2021 11:30

Медичні заклади Запоріжжя готові до нової хвилі коронавірусу. Підготовлені ліжка, які забезпечені киснем. Лікарні укомплектовані медичним персоналом. За необхідності можна буде залучати працівників з інших медичних закладів. Зараз важливо щоб запоріжці дотримувались карантинних обмежень для зменшення кількості хворих. Зокрема це стосується носіння масок у громадському транспорті, місцях масового скупчення людей. Важливе значення мають щеплення. Ці та інші питання обговорювались сьогодні під час наради під керівництвом міського голови Володимира Буряка.

У Запоріжжі приймати хворих коронавірусом готові п’ять лікарень так званої «першої» хвилі. У них нараховується близько 900 ліжок. Всі вони забезпечені киснем. Питання готовності медичних закладів Запоріжжя до роботи в умовах погіршення епідемічної ситуації обговорили сьогодні на нараді під керівництвом міського голови Володимира Буряка. Серед запрошених керівництво департаменту охорони здоров’я міської ради, Центрів ПМСД, ковідних лікарень, представники Запорізького обласного центру контролю та профілактики хвороб.

- Запоріжжя, на жаль, упевнено йде до жовтої зони за рівнем епідемічної небезпеки. Кількість виявлених випадків хвороби в місті зростає. Можна сказати, що медичні заклади міста готові до нової хвилі. Однак хотілося б, щоб кількість хворих була меншою, ніж торік, зокрема завдяки щепленням. Сьогодні запросив вас обговорити, яких заходів необхідно вжити для зменшення кількості хворих, - сказав Володимир Буряк.

Кількість хворих коронавірусом у Запоріжжі продовжує зростати і лікарні, медичні працівники до цього готові. На даний момент для надання допомоги коронавірусним хворим перепрофільовано 5 міських лікарень. Це лікарні №1, №2, №7 та №9, міська дитяча лікарня №5. Зазначимо, пологовий будинок №4, згідно з рішенням, прийнятим на загальнодержавному рівні, виведено зі складу ковідних медичних закладів.

Вказані лікарні уклали відповідні договори з Національною службою здоров’я України. У цих лікарнях підготовлено близько 900 ліжок для коронавірусних хворих. Всі вони забезпечені киснем. Обладнані 903 кисневі точки. Також у цих лікарнях наявні 73 апарати ШВЛ та 256 кисневих концентраторів. Зазначимо, у резерві також залишається лікарня №6, яка за необхідності зможе приймати хворих коронавірусом.

- За підсумками наради можна сказати, що ковідні лікарні готові до роботи в умовах погіршення епідемічної ситуації. Питань з фінансуванням на даний момент немає. Однак зараз важливо зробити все можливе для зменшення кількості хворих, щоб знизити навантаження на медиків, - зазначив Володимир Буряк.

Місто продовжує фінансувати заходи по боротьбі з коронавірусом. Так, у 2021 році з бюджету Запоріжжя виділено 36,1 млн грн на придбання лікарських засобів, засобів індивідуального захисту та дезінфекції. Нагадаємо, у місті також створено міську лабораторію ПЛР-тестування. Її максимальна потужність складає 200 досліджень на день. Лабораторія здатна забезпечувати безкоштовним тестуванням пацієнтів стаціонарів міських лікарень, розвантажуючи від цієї роботи обласну лабораторію.

На нараді зазначалося, що, на жаль, значна частина запоріжців не дотримується карантинних вимог. Зокрема це стосується носіння масок у громадському транспорті, місцях масового скупчення людей та іншого. Ситуацію можуть ускладнити сезонні захворювання на грип та ГРВІ.

Спеціалісти відзначають, що зменшити загрозу захворювання та важкого проходження коронавірусної хвороби може вакцинація, однак містяни також не дуже охоче користуються такою можливістю. На сьогодні першою дозою у Запоріжжі вакциновано понад 14% населення, другою – 11%.

Нагадаємо, у Запоріжжі щеплення можна отримати у Центрах ПМСД, а також у центрах масової вакцинації. Зокрема вони працюють у торговельних центрах «Амстор» та «Сіті Молл».

- Хочу подякувати медикам за роботу. Ціную те, що ви робите, рятуючи життя людей та продовжуючи працювати у складних умовах. Впевнений, що медичні працівники, медичні заклади Запоріжжя впораються з викликами чергової хвилі коронавірусу, - заявив Володимир Буряк.