Володимир Буряк: «Використання двошарового укладання асфальту дозволяє продовжити термін експлуатації наших доріг»

11.10.2017 11:50

У Запоріжжі розпочався ремонт дороги на Набережній магістралі, на ділянці від вулиці Української до пішохідного моста в районі Центрального міського пляжу. Всього тут буде укладено понад 105 тисяч квадратних метрів двошарового асфальтового покриття. Зараз тривають підготовчі роботи, готується основа під укладку асфальту. Сьогодні хід робіт проконтролював міський голова Володимир Буряк.

- Цього року в нас є два найбільших проекти по ремонту доріг. Перший - капітальний ремонт дороги до Міжнародного аеропорту «Запоріжжя», який вже виконано. Другий - ремонт досить великого відрізку дороги по Набережній магістралі, починаючи від вулиці Української, - зазначив міський голова Володимир Буряк.

В останні два роки в Запоріжжі перейшли від «латання» ям на дорогах до середнього ремонту дорожнього покриття, а також до реалізації досить великих інфраструктурних проектів по ремонту, реконструкції міських магістралей. Серед наочних прикладів реконструкція і капітальний ремонт дороги від траси Харків - Сімферополь до Міжнародного аеропорту «Запоріжжя», відремонтована дорога на проспекті Маяковського, від проспекту Соборного до вулиці Патріотичної, завершальна стадія ремонту ділянки вулиці Південноукраїнської і початок ремонту дороги на вулиці Тиражній.

Не забули дорожники і про дві основні транспортні артерії Запоріжжя, якими з повним правом можна назвати проспект Соборний і Набережну. Цього року вже виконано ремонт дорожнього покриття на ділянках проспекту Соборного від вулиці Української до торгового центру «Аврора», від вулиці Святого Миколая до вулиці Фортечної, від вулиці Патріотичної до вулиці 12 квітня. Тепер прийшла черга Набережної магістралі.

- По Набережній магістралі постійно рухається велика кількість транспорту, в тому числі транзитного великовантажного. Дорожнє покриття постійно відчуває підвищене навантаження. Тому тут вирішено застосувати укладання асфальту в два шари, при цьому для верхнього шару буде використовуватися асфальт більш високого класу, для магістралей з підвищеним транспортним навантаженням. Це дозволяє продовжити термін експлуатації дороги, - сказав Володимир Буряк.

В результаті товщина нового асфальтового покриття складе п'ятнадцять сантиметрів. Нижній шар асфальту товщиною 10 сантиметрів з асфальтобетону класу А. Верхній - п'ять сантиметрів асфальту більш високого класу ЩМА-20, який відрізняється великою міцністю. Відзначимо, такий асфальтобетон застосовується на дорогах зі жвавим рухом і дозволяє продовжити термін експлуатації дорожнього покриття. У нашому місті таку технологію почали застосовувати зовсім недавно, наприклад, під час реконструкції дороги до запорізького аеропорту. Також на відремонтованому відрізку Набережної магістралі замінять бордюри.

Відзначимо, минулого року на Набережній вже відремонтували ділянку дороги від кільця в районі парку «Дубовий гай» до вулиці Запорізької. В цьому році ремонт буде виконаний на відрізку від вулиці Української до пішохідного моста в районі Центрального пляжу. Асфальт буде замінено в обох напрямках на загальній площі понад 105 тисяч квадратних метрів. Загальна протяжність ділянки складає 4,8 кілометра. Роботи стартували 3 жовтня.

Зараз підрядники виконують підготовчі роботи на одній зі смуг дороги, від вулиці Української в напрямку вулиці Лермонтова. Тут знімають старе дорожнє покриття і готують основу під укладання першого шару асфальту. Також тут встановлюють нові бордюри. Найближчими днями почнеться укладання нижнього шару асфальту.

- Крім ремонту дороги, також буде впорядкована паркувальна зона на Набережній магістралі, в районі пляжу Молодіжного. Там будуть облаштовані паркувальні «кишені», виконано озеленення, додаткове зовнішнє освітлення, - повідомив Володимир Буряк.

Відзначимо, для виконання ремонту шляховикам доводиться перекривати ділянки Набережної магістралі, що створює незручності автомобілістам. Однак фахівці відзначають, що іншого варіанту сьогодні немає, оскільки роботи проводяться на великій площі, а не окремими ділянками. Водіїв просять з розумінням поставитися до тимчасових незручностей.