У Запоріжжі проаналізували ефективність боротьби з карантинними рослинами

23.09.2021 18:30

Сьогодні відбулося спільне засідання постійної комісії Запорізької міськради з питань екології та постійно діючої робочої групи з координації роботи зі знищення карантинних рослин. У ньому взяли участь представники департаментів, депутатського корпусу, міських райадміністрацій, екологи, заступник міського голови Олександр Константинов. Вів засідання радник міського голови Валерій Еделєв, який курує системну роботу по боротьбі з алергенними бур'янами.

У Запоріжжі вже 6-й рік поспіль реалізується міська Програма боротьби з карантинними рослинами, розрахована до 2025 року. В рамках програми використовуються три методи боротьби з амброзією - механічний (покіс або виривання вручну рослин-алергенів), хімічний (обробка хімпрепаратами ділянок зростання амброзії для руйнування її кореневої системи) і фітоценотичний (засів газонів спеціальними рослинами для пригнічення росту амброзії). І якщо з першим і третім методом не виникає питань, покоси і гідропосіви зелених зон ідуть справно по всьому місту, то з хімічним методом боротьба зайшла в глухий кут.

- Все шість років існування Програми ми звертаємося до представників держави та науки: дайте нам ефективну, сертифіковану і дозволену законом хімічну речовину, якою ми могли б знищувати амброзію. Але відповіді немає. А прокуратура забороняє нам використовувати препарати, якими ми раніше зрошували ділянки з бур'янами. Ми не наполягаємо на тому, що наша Програма єдино вірна, але іншої немає.Ми боремося з карантинними рослинами за тією схемою, яку самі придумали. І це з роками дає результати, хоча повторюся, що боротися з амброзією в окремо взятому місті, оточеному полями з амброзією в людський зріст, малоефективно, - зазначив Валерій Еделєв.

Представники районних адміністрацій відзвітували про виконану роботу по механічному знищенню бур'янів. До фітоценотичного способу ще не приступали, оскільки його черга прийде в жовтні. Всі виділені на цю роботу кошти освоєні. Через рясні дощі рослинність буяла, шкідливі бур'яни в тому числі. Тому косарі працювали невпинно все літо. Також проводились рейди, недбайливі власники територій, порослих амброзією, отримували приписи і як правило прибирали її від бур'янів.

По закінченню наради районні адміністрації отримали завдання до 29 вересня підготувати наступну інформацію: скільки в цілому квадратних метрів території району вражено амброзією; яка площа території, де бур'яни були викошені хоча б раз. Ця інформація потрібна для визначення, яку суму на боротьбу з карантинними рослинами закладати до міського бюджету на наступний рік.