У Запоріжжі відзначили Всеукраїнський день бібліотек

30.09.2021 15:30

Сьогодні, 30 вересня, відзначається Всеукраїнський день бібліотек. З нагоди свята запорізькі бібліотеки отримали сертифікат на 1,5 млн грн для закупівлі літератури. На ці кошти оновлять книжкові полички у міських читальнях.

Зокрема вдасться придбати найновіші видання з бізнесу, психології, архітектури, дизайну та сучасну українську прозу. Також у планах поповнити бібліотеки літературою для інклюзивних категорій читачів. Такі книжки будуть надруковані шрифтом Брайля та великим кеглем. Бібліотекарі кажуть, добирали видання орієнтуючись на потреби відвідувачів читалень.

- Ми дуже уважно прислухаємося до побажань наших читачів. Ми завжди в тренді, спілкуємося з видавництвами України, слідкуємо за всім, що видається з сучасної української прози, поезії, а також зарубіжної літератури, - розповіла директорка КУ «Міська публічна бібліотечна система Запоріжжя» Ірина Лень.

Крім того, з нагоди професійного свята працівники читалень отримали відзнаки за важливу, а інколи й нелегку роботу.

- Я думаю, що всі бібліотеки та бібліотекарі працюють саме так, бо я бачу, як працюють тут. Тобто приходиш з проблемою і фактично вона буде вирішена. З великим стосом книг, але вона буде вирішена. Я дякую вам і бажаю, щоб завжди було цікаво на роботі, а затишно вдома, - зазначив заступник міського голови Анатолій Васюк.

Нагадаємо, Запоріжжя - перше місто в Україні, де з 2019 року активно впроваджується масштабна реформа бібліотечної системи. Завдяки цьому міські читальні змінились до невпізнаваності. Після реконструкції відкрито оновлені бібліотеки у Вознесенівському, Олександрівському, Комунарському, Заводському районах міста. Вони перетворились на сучасні мультимедійні простори, платформи для громадських ініціатив, літературних подій, презентацій, фотовиставок.

За останні 5 років придбано й понад 36 тисяч примірників книг на загальну суму 6,5 млн грн. Також цьогоріч вперше придбано інклюзивну літературу - книги великим кеглем та шрифтом Брайля для слабозорих людей. Відвідувачі можуть скористатися й низкою сучасних сервісів типу єдиного електронного квитка та онлайн-системи пошуку «E-книга», які роблять читання зручним та доступним для кожного.