Представники міської влади взяли учать у форумі щодо реформи системи шкільного харчування

08.10.2021 17:17

Сьогодні в Дніпрі за участю Першої леді України Олени Зеленської та Прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля відбувся третій регіональний форум «Реформа системи шкільного харчування». Участь у ньому взяли представники міської влади Запоріжжя – заступник міського голови Анатолій Васюк і представники департаменту освіти і науки міськради. Для учасників форуму провели тематичні панелі та дискусії щодо впровадження нових норм харчування, якісного підходу до закупівель, а також проєктного підходу до переобладнання закладів освіти.

На сьогодні в Запоріжжі працює 126 закладів загальної середньої освіти, 148 дошкільної й 13 позашкільної освіти. У місті ведеться активна робота над поліпшенням харчування в навчальних закладах. За ініціативою департаменту освіти і науки Запорізької міської ради вперше розроблено проєкт програми «Безпечне харчування в закладах освіти м. Запоріжжя на 2021-2024 роки». Його основною метою є створення умов для забезпечення школярів безпечним, раціональним та якісним харчуванням.

У рамках цієї програми проводиться повна модернізація харчоблоків навчальних закладів, осучаснення їх технологічного обладнання, а також поточні та капітальні ремонти.

Міська влада приділяє належну увагу питанням соціального захисту та підтримки пільгових категорій дітей. Так, у школах міста безоплатним харчуванням забезпечуються 11 пільгових категорій дітей, з яких три додатково визначено за рішенням виконавчого комітету міської ради. У закладах дошкільної освіти – 10 таких категорій, з них – дві додаткові.

Впродовж останніх трьох років Запорізькою міською радою здійснюється збільшення вартісних показників харчування дітей як у закладах дошкільної, так і загальної середньої освіти.

В місті впроваджено контроль за якістю та безпечністю харчових продуктів, які постачаються до закладів освіти міста.

Впродовж 2021 року проведено 215 лабораторних випробувань та експертиз харчових продуктів щодо їх безпечності, окремих показників якості та ймовірної фальсифікації.

З початку 2021 року зазнало змін примірне двотижневе меню для учнів шкіл міста. Зменшено використання цукру та солі, кількості хліба та збільшено кількість м′яса, молочних продуктів, свіжих овочів, фруктів тощо.

У кожному закладі освіти міста створюються умови для організації харчування дітей з особливими дієтичними потребами, включаючи харчову алергію та непереносимість окремих харчових продуктів.

З 1 січня 2022 року в комунальних закладах освіти Запоріжжя буде впроваджено меню за новими нормами харчування. Наразі триває підготовка нового меню робочою групою департаменту освіти і науки міської ради, до складу якої увійшли досвідчені та творчі медичні працівники й технологи. Нове меню включатиме традиційні українські та популярні страви світової кухні, що урізноманітнить харчування дітей.

Міська влада вживає всі необхідні заходи для реалізації програми «Здорове харчування».