У Запоріжжі вітають воїнів-визволителів

13.10.2021 13:30

14 жовтня Запоріжжя відзначає День міста та 78-у річницю визволення від нацистських загарбників, День захисників та захисниць України. Традиційно напередодні свята представники міської влади вітають ветеранів, які брали участь у визволенні Запоріжжя, учасників бойових дій у роки Другої світової війни, зокрема учасників партизанського руху.

Сьогодні у Вознесенівському районі привітали Євгенію Сергіївну Гірник та Віктора Павловича Варвашеню. У Шевченківському – Володимира Володимировича Репешка. Їх вітали голова Вознесенівської районної адміністрації Віталій Лисенко та голова Шевченківської районної адміністрації Федір Маєр.

Від імені секретаря міської ради Анатолія Куртєва вони побажали ветеранам міцного здоров’я, ще довгих років життя, сімейного благополуччя, вручили їм подарунки.

- У нашому районі на сьогоднішній день проживає 130 учасників бойових дій. Кожному з них ми намагаємося приділити увагу не тільки на великі свята - використовуємо кожну нагоду. А напередодні Дня визволення міста від імені міської влади дуже хочеться особисто висловити подяку нашим героям. Тому ми сьогодні завітали до двох визволителів Запоріжжя з подарунками та привітаннями. Такі видатні люди - це жива історія та приклад того, як треба любити життя та свою землю. Хочу закликати всіх запоріжців приділяти увагу своїм близьким, сусідам, які пройшли велике життя. Нам є чому в них повчитися, і доки ще є час, давайте будемо використовувати для цього кожну можливість, - сказав голова Вознесенівської районної адміністрації Віталій Лисенко.

Євгенія Сергіївна Гірник пройшла всю війну. Працювала у військовому госпіталі, була медичною сестрою Азовської військової флотилії. Вона також брала участь у боях за визволення нашого міста. Після війни відбудовувала Запоріжжя. Багато років працювала педагогом.

Віктор Павлович Варвашеня полковник у відставці. У роки війни 14-річним хлопчиком брав участь у боях на території Білорусі, був бійцем партизанського загону. Потім продовжував воювати та дійшов до Вільнюса, де був поранений. Після війни став лікарем, відомим хірургом. Працюючи у 5-й міській лікарні, зробив більше трьох з половиною тисяч операцій.

Володимир Володимирович Репешко у роки війни брав активну участь у підпільній роботі партизанського загону «Ревком», який діяв на території Запоріжжя. Після війни відслужив в армії, потім працював на підприємстві «Мотор Січ».