Володимир Буряк провів зустріч з делегацією з Данії

12.10.2017 10:30

Сьогодні в міськвиконкомі відбулася зустріч керівництва міста з представниками Датського агентства з міжнародного розвитку (ДАНІДА) бізнесу і фінансів. У заході також взяли участь представники «Водоканалів» Запоріжжя і міста Орхус (Данія). Головна тема обговорення - перспективи співпраці Запоріжжя і Данії для впровадження нових технологій очищення стічних вод.

- Важливо, що КП «Водоканал» сьогодні працює з прибутком. Підприємство реалізує інвестиційну програму за рахунок власних коштів. Вже затверджена відповідна програма на 2018 рік. Однак є й питання, які потребують вирішення. Серед них переробка мулових відкладень, що залишаються після очищення стоків на Центральних очисних спорудах, - зазначив Володимир Буряк.

Представник датської делегації Пітер Келлер Ларсен повідомив, що співпраця Данії та України почалася вже давно. Сьогоднішня зустріч повинна сприяти продовженню співпраці, зробити його ще більш успішною.

Директор з інвестицій Датського агентства з міжнародного розвитку (ДАНІДА) бізнесу і фінансів Тіна Коллеруп Хансен розповіла, що ДАНІДА займається інфраструктурними проектами в різних країнах. Сьогодні в Запоріжжя приїхали фахівці у сфері водних ресурсів, обробки стічних вод.

- Наше завдання знайти проект, який ми зможемо спільно реалізувати. Готові виробити пропозиції, які влаштують обидві сторони. Зазвичай ми працюємо з проектами, розміри фінансування яких складають від 15 до 120 мільйонів євро. До 35% цієї суми можуть скласти грантові кошти. Перевагу буде надано проекту, що має показники найбільш стійкого розвитку, з максимальним застосуванням сучасних технологій, - заявила Тіна Коллеруп Хансен.

Учасники заходу відзначили, що сьогоднішня зустріч лише початок діалогу. Попереду ще багато роботи, щоб відібрати проект і перейти до його практичної реалізації.

Міський голова підкреслив, що необхідно опрацювати як технічні, так і фінансові аспекти. Якщо в результаті мова буде йти про переробку мулових відкладень, то потрібно буде визначитися з технологією, розмірами і джерелами фінансування, термінами реалізації. Цим будуть займатися фахівці, що представляють обидві сторони.

- Упевнений, що в результаті ми прийдемо до спільного рішення. Міська влада, запоріжці зацікавлені у вирішенні проблеми переробки мулових відкладень на Центральних очисних спорудах. Зі свого боку можу гарантувати, що в разі підписання угоди про співпрацю міська влада виконає всі взяті на себе зобов'язання, - заявив Володимир Буряк.

Відзначимо, датська делегація планує продовжити діалог з фахівцями, побувати на Центральних очисних спорудах №1 КП «Водоканал», щоб ознайомиться з ситуацією на місці.