Запоріжжя відзначає День визволення України

28.10.2021 14:50

Сьогодні в обласному центрі відзначили 77-річницю визволення України від нацистських загарбників. Біля меморіалу «Летять журавлі» з дотриманням карантинних вимог відбулось урочисте покладання квітів.

У заході взяли участь секретар Запорізької міської ради Анатолій Куртєв, а також представники обласної влади – голова Запорізької обласної державної адміністрації Олександр Старух та голова обласної ради Олена Жук. Присутні вшанували пам’ять загиблих за Україну хвилиною мовчання та поклали квіти до меморіалу.

- Під час Другої світової війни саме на території України майже два роки тривали ключові битви за визволення Європи. Ця війна зламала долі величезної кількості українців. Сьогодні ми вшануємо пам’ять тих, кому випало це тяжке випробування. І тих, хто боровся з загарбниками на фронті, і тих, хто працював у тилу. Здоров’я всім ветеранам та світла пам’ять тим, кого з нами вже немає. Низький вам уклін за сміливість, за рани, за сильний дух та любов до України, - зазначив Анатолій Куртєв.

За роки Другої світової війни загинуло близько трьох мільйонів воїнів та понад чотири мільйони мирного населення. На примусові роботи до Німеччини було вивезено два мільйони українців. Сукупні демографічні втрати українців упродовж 1939−1945 років наразі оцінюються у понад 8 мільйонів осіб.