У Запоріжжі тривають перевірки дотримання карантинних вимог

02.11.2021 13:00

Сьогодні, 2 листопада, мобільна група у складі представників Держпродспоживслужби, ДСНС, поліції, Вознесенівської райадміністрації та управління з питань праці міськради перевірила дотримання карантинних вимог в закладах громадського харчування, розташованих на бульварі Шевченка.

Після переходу Запоріжжя до «червоної» зони - 18 жовтня - мобільні групи посилили перевірки карантинних вимог. Зокрема представники поліції почали звертати увагу на наявність у працівників та відвідувачів закладів сертифікатів про вакцинацію, або ж негативних тестів.

Продовжується й контроль за дотриманням санітарно-гігієнічних норм. Так, сьогодні, під час рейду, представники мобільної групи завітали до закладів громадського харчування й промоніторили, чи дотримуються їх працівники та відвідувачі.

Зокрема перевірили наявність засобів індивідуального захисту та окремих контейнерів для їх збору після використання, записів у журналі реєстрації температурного скринінгу працівників, інформаційних листів на вхідних групах дверей, а також нанесення попереджувальних стрічок для дотримання відстані між покупцями в місцях розрахунку. Наявність рідкого мила, антисептиків у вбиральнях, а також паперових рушників, які мали увійти у загальний вжиток замість полотняних.

У першому закладі порушень не виявили. А ось в другому, який розташований поблизу, незначні відхилення таки знайшли.

- У другому закладі громадського харчування відсутня розмітка біля точки розрахунку, паперові рушнички у вбиральні. Не проводиться температурний скринінг відвідувачів, тому що відсутній безконтактний термометр. Також велике питання викликає дезінфекційна обробка контактних поверхонь та миття підлоги, оскільки відсутній деззасіб, з додаванням якого має здійснюватися ця дезінфекція, - зазначила головна спеціалістка відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Запорізького міського управління ГУ Держпродспоживслужби у Запорізькій області Катерина Острогляд.

У другому випадку представники мобільної групи викликали керівника закладу для надання пояснень та складення адмінпротоколу за ст. 42 КупАп (порушення санітарних норм), санкція котрої передбачає стягнення штрафу від 102 до 425 грн.

Як зазначив заступник голови Вознесенівської райдаміністрації Єгор Демчевський, від початку введення карантину власники бізнесу стали більш сумлінно дотримуватися протиепідемічних вимог.

- Вже 1,5 роки в Україні триває карантин. Бізнес став більш відповідальним. Це можна побачити навіть за статистикою перевірок, тобто за тими ж протоколами. Їх стало значно менше, - додав Єгор Демчевський.