Запоріжці попрощалися з легендарним ветераном

03.11.2021 15:20

Відомий запорізький ветеран Другої світової війни, капітан 1-го рангу Військово-морських сил СРСР, учасник Сталінградської битви Іван Залужний пішов з життя у віці 103 років вранці 31 жовтня.

Іван Залужний пройшов складний життєвий шлях. У дитинстві пережив Голодомор 1932-1933 років. Після закінчення шести класів отримав професію токаря і влаштувався на роботу на завод ім. Енгельса (нині кабельний) у Запоріжжі, де в секретному цеху виробляли деталі снарядів. У 1938 році був призваний у 14-й гірсько-стрілецький кавказький полк. Проходив службу на Далекому Сході. У 23 роки став лейтенантом.

З початком війни в складі 355-го окремого батальйону морської піхоти брав участь у боях за Сталінград. Пройшов також і японську кампанію. Командував взводом 355-го окремого батальйону морської піхоти Тихоокеанського флоту. Героїчно проявив себе при звільненні міста Сейсін, за що був нагороджений Орденом Червоного Прапора. Після війни продовжив службу в армії. Дослужився до звання капітана 1-го рангу.

Виховав єдиного онука – героя Івана Гутника-Залужного, який за прикладом дідуся пішов захищати Батьківщину від ворога на сході України та загинув під час бойових дій.

Прощання з померлим ветераном відбулось сьогодні на Алеї захисників України у парку Металургів. Попрощатися з Іваном Залужним прийшли військовослужбовці, ветерани АТО/ООС, запоріжці, представники обласної та міської влади. У заході взяв участь перший заступник міського голови Олександр Власюк.

- Іван Анікеєвич Залужний - світла людина, легенда міста Запоріжжя, легенда нашої України, офіцер, ветеран війни. Людина, яка за життя на власному прикладі демонструвала, що таке честь, мужність, патріотизм і головне – що таке любов до наших людей, любов до Батьківщини. Переконаний, що Іван Анікеєвич був і є взірцем для нашої молоді, - зазначив Олександр Власюк.