Запорізькі медики розповіли, як лікують пацієнтів з COVID-19

05.11.2021 15:41

Від початку пандемії стаціонарні лікарняні ліжка КНП «Міська лікарня № 2» були залучені до розміщення хворих на коронавірус. Тут ушпиталюють пацієнтів з середнім і тяжким перебігом хвороби. Сьогодні в медзакладі розповіли про ситуацію з їх лікуванням.

Як зазначив головний лікар КНП «Міська лікарня № 2» Едуард Горбатенко, нині в стінах медзакладу проходять лікування 157 пацієнтів з діагностованим коронавірусом, з яких 19 перебувають у реанімаційному відділенні. Серед загальної кількості хворих, що були ушпиталені, невелика частка отримали щеплення від цієї недуги.

- Ситуація з захворюваністю на коронавірус залишається напруженою в Україні та місті Запоріжжі зокрема. Дані за минулий місяць свідчать, що тільки близько 5% пацієнтів вакцинувалися. Тобто, в тих людей, які вчасно щепилися однією, чи двома дозами, захворювання прогресує не так швидко, ніж в тих, хто цього не зробив. Тож, закликаємо всіх бути відповідальними та щеплюватися, адже нині це єдиний спосіб взяти під контроль ситуацію з поширенням коронавірусу, - додав Едуард Горбатенко.

Враховуючи динаміку розповсюдження хвороби, в 2-ій міській лікарні облаштували 125 кисневих точок. У медзакладі використовують 8 кріоциліндрів . Це резервуари з рідким медичним киснем, необхідним для підтримки ковідних пацієнтів відповідно до їх індивідуальних потреб.

- Головне завдання самих інфікованих – вчасно звернутися до лікаря, а не засиджуватися до важких станів вдома. Потім буде гірше й з’являться ускладнення у вигляді дихальної недостатності. Такі пацієнти потребують більш детального обстеження й ушпиталення. Тож, першочергово слід подбати про свій власний захист, - наголосив Едуард Горбатенко.