Тарифи на опалення для запоріжців цього опалювального сезону не підвищуватимуться

15.11.2021 10:55

Протягом опалювального сезону тарифи на опалення для населення та бюджетних організацій у Запоріжжі підвищувати не будуть. Навіть в умовах зростання вартості природного газу. На цьому було наголошено під час наради, яку провів у п`ятницю, 12 листопада, у міськвиконкомі секретар міської ради Анатолій Куртєв.

Тариф на опалення для населення, підприємців, бюджетних організацій. Розмір абонентської плати за опалення та гарячу воду. Ці питання обговорили на нараді, яку провів секретар міської ради Анатолій Куртєв.

Ринкова вартість природного газу в Україні продовжує зростати. Зокрема в Україні вона сягає 36 тисяч гривень за тисячу кубометрів. Протягом опалювального сезону вона буде змінюватись у залежності від ситуації на ринку.

Однак нинішня висока ціна природного газу не вплине на вартість опалення для населення та бюджетних організацій. Адже для них вартість природного газу зафіксована. Відповідно для населення 7420 гривень, а для бюджетних організацій 16700 гривень за тисячу кубометрів. 

Все це результат реалізації Меморандуму про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері постачання теплової енергії та гарячої води. Його було розроблено та підписано за ініціативи Президента України Володимира Зеленського.

- Запоріжці мають розуміти, що населення протягом опалювального сезону платитиме за опалення за фіксованою ціною. Вартість тепла підвищуватись не буде. У той же час, зрозуміло, обсяги використання тепла залежатимуть від погодних умов, - сказав Анатолій Куртєв.

Протягом опалювального сезону концерн «Міські теплові мережі» планує щомісячно пропонувати для затвердження економічно обґрунтований тариф на постачання теплової енергії. Він змінюватиметься у залежності від змін складових тарифу – вартості природного газу, електроенергії, розміру заробітної плати. Однак фактично для населення та бюджетних організацій тариф підвищуватись не буде. 

Різницю між економічно обґрунтованим тарифом та тим, який буде застосовуватись, концерну «МТМ» повинен компенсувати бюджет. Так, на даний момент економічно обґрунтований тариф на теплову енергію для населення, при вартості природного газу 7420 гривень, складає близько 2200 гривень за гігакалорію. Населення платитиме 1655 гривень.

- Для населення застосовуватиметься тариф на постачання теплової енергії, який був затверджений ще минулого опалювального сезону. Населення платитиме 1655 гривень за гігакалорію протягом цього опалювального сезону. Бюджетні організації, після того, як ціна природного газу для їх опалення також зафіксована, платитимуть 3601 гривню за гігакалорію, - зазначив генеральний директор концерну «Міські теплові мережі» Олександр Грек.

У той же час вартість опалення для інших юридичних осіб та бізнесу, через збільшення вартості природного газу, зросте. При сучасній ринковій вартості природного газу бізнес буде платити 7081 гривню за гігакалорію. Разом з тим, у разі зменшення вартості природного газу, розмір оплати буде зменшуватися.

Також на нараді обговорили розмір абонентської плати за опалення та гарячу воду. У зв’язку зі змінами в законодавстві її розпочнуть нараховувати з 1 листопада. На даний момент у місяць вона у концерну «МТМ» складатиме 27,6 грн за опалення та 13,43 за гарячу воду (у будинках з загальнобудинковими приладами обліку гарячої води – 24,24 гривні). До абонентської плати включено обслуговування, ремонт, заміну загальнобудинкових приладів обліку, формування та друк рахунків, укладання договорів, додаткових угод і так далі. Раніше ці витрати входили до тарифу на централізоване опалення. Тепер їх виділили окремо.