У запорізьких лікарнях стало більше вільних місць, але ковідні реанімації працюють з повним навантаженням

15.11.2021 19:00

На сьогодні ситуація з захворюваністю коронавірусом у Запоріжжі стабілізувалася. Лікарні завантажені на 57%. Однак кількість важких хворих не зменшується. Місць у реанімаційних палатах немає. Тому важливо продовжувати процес вакцинації, а також дотримуватись карантинних вимог. На цьому наголосили під час наради, яку сьогодні провів секретар міської ради Анатолій Куртєв.

У восьми медичних закладах Запоріжжя, які приймають коронавірусних хворих, розгорнуто 2020 ліжок. На сьогодні зайняті 1158 ліжок, що складає приблизно 57%. Можна сказати, що на даний момент ситуація стабілізувалася, однак це не означає, що вона не може погіршитися. Необхідно продовжувати проводити вакцинацію та виконувати карантинні вимоги. Ці та інші питання обговорили на нараді, яку провів секретар міської ради Анатолій Куртєв.

- Ситуація стабілізувалась. Це результат нашої спільної роботи з проведення вакцинації, розгортання додаткових ліжок. Однак проблема зберігається, адже залишається багато важких хворих. Вільних місць в реанімаційних палатах немає. Тому потрібно продовжувати працювати, - наголосив Анатолій Куртєв.

Зазначимо, у міських лікарнях для коронавірусних хворих розгорнуто 98 реанімаційних місць. Зараз на них проходять лікування 105 хворих.

На нараді зазначалося, що на сьогодні понад 362 тисячі запоріжців зробили щеплення. З них понад 147 тисяч двома дозами. Центри та пункти вакцинації працюють. Якщо раніше в день у середньому вакцинувалися від 4 до 6,5 тисяч, то на минулому тижні від 3200 до 3500. Це при тому, що можливості зробити щеплення є, вакцин достатньо.

Міська влада працює над можливістю створення додаткових Центрів масової вакцинації. Залучаються мобільні бригади. Також готується мобільний пункт вакцинації, який працюватиме на базі одного з автобусів КП «Запоріжелектротранс».

- Зараз вирішуються організаційні питання, щоб забезпечити роботу такого мобільного пункту, який курсуватиме містом. Завдання районним адміністраціям опрацювати з департаментом охорони здоров’я маршрут роботи цього автобусу. Поспілкуйтеся з квартальними, мешканцями. Цей мобільний пункт зможе приїхати до найбільш віддалених районів, головне щоб були бажаючі вакцинуватися. Як тільки всі ці питання будуть відпрацьовані мобільний пункт розпочне роботу. Можливо вже з наступного тижня, - заявив Анатолій Куртєв.

Медики наголошують, що лише вакцинація зможе полегшити хід хвороби, навіть у випадку захворювання. Більшість тих хто опинився в реанімації щеплень не робили.

Обговорили і роботу шкіл в умовах «червоної» зони. З понеділка у молодших класах відновили очне навчання. Старші класи залишилися на дистанційному навчанні. Окрім шкіл де 100% працівників вакциновані. На сьогодні у Запоріжжі 12 таких шкіл, де старші класи також перейшли до очного навчання.

Розглянули і інші важливі питання. Зокрема демонтаж незаконних тимчасових торговельних об’єктів та боротьбу зі стихійною торгівлею. Зазначалося, що незаконні тимчасові споруди, стихійна торгівля залишаються значною проблемою, яка завдає шкоди зовнішньому вигляду міста. Для її вирішенням міська влада співпрацюватиме з Патрульною поліцією. Почнуть з двох проблемних ділянок – вулиці Запорізької та проспекту Металургів. Зокрема там планують встановити дорожні знаки, які обмежать можливості для паркування транспорту. Це дозволить евакуювати розміщені на дорогах причепи, які використовуються для торгівлі. Також буде приділено увагу демонтажу споруд, які незаконно розташовані на тротуарах, зеленій зоні. На нараді зазначалося, що у разі злагоджених дій ці питання на проспекті Металургів та вулиці Запорізькій можна вирішити вже цього року.

Обговорили і підсумки старту опалювального сезону. Зазначалося, що він пройшов більш організовано ніж минулого року. Це підтвердила значно менша кількість заявок громадян, які надійшли до контакт-центру «15-80». Загалом їх приблизно на 2 тисячі менше до відповідного періоду 2020 року.