У Запоріжжі посилять контроль за якістю прибирання прибудинкових територій

16.11.2021 09:00

Прибирання прибудинкових територій. Наявність двірників. Вивезення листя та гілля. Прибирання контейнерних майданчиків. Ці та інші питання обговорили під час наради, яку провів секретар міської ради Анатолій Куртєв.

На нараду запросили представників керуючих компаній, які працюють у Запоріжжі. Також у ній взяли участь профільні заступники міського голови, голови районних адміністрацій міської ради, представники департаменту з управління житлово-комунальним господарством, компанії «Вельтум-Запоріжжя», КП «Комунсантрансекологія».

- Проводимо не першу нараду, присвячену питанням санітарного стану Запоріжжя. На жаль, сьогодні місто виглядає не дуже привабливо. Сміття, відсутність прибирання території. Сьогодні вперше запросили на цю нараду представників керуючих компаній. Необхідно обговорити, як ми спільними зусиллями зможемо вирішити цю проблему. Територія міста має бути прибраним та відповідати санітарним нормам, - сказав Анатолій Куртєв.

Голови районних адміністрацій зазначали, що є питання до прибирання прибудинкових територій керуючими компаніями. Зокрема щодо частоти прибирання, якості, наявності достатньої кількості двірників. Представники керуючих компаній наголошували, що проблема з недостатньою кількістю двірників є. У той же час стверджуючи, що прибирання вони виконують у відповідності з діючими нормами, а бажаючих працювати двірниками знайти досить складно.

- Нікого не хвилює, чому ви не можете набрати на роботу необхідну кількість двірників. Люди мають отримувати якісну послугу, сплачуючи за неї. Територія має бути чистою, - заявив Анатолій Куртєв.

На нараді було обговорено низку проблемних питань, які стосувалися прибирання території. Зокрема керуючі компанії пообіцяли надавати графіки прибирання закріплених територій, інформувати про кількість двірників. Це дасть можливість районним адміністраціям, іншим міським службам контролювати виконання цих робіт та їх якість. У разі виявлення порушень керуючі компанії можуть бути оштрафовані.

Зазначимо, є прийняте раніше рішення виконавчого комітету, яке дозволяє інспекції з благоустрою міської ради, районним адміністраціям, департаменту з управління житлово-комунальним господарством міської ради проводити такі перевірки та штрафувати порушників. Однак в останні роки така можливість не застосовувалась.

Секретар міської ради також підняв питання відмови мешканців від послуг керуючих компаній та створення у своїх будинках ОСББ. Мешканці скаржаться, що керуючі компанії цьому заважають, відмовляються передавати необхідні документи. У результаті ОСББ не можуть взяти на баланс свої будинки.

- Зрозуміло, що у цьому випадку ви втрачаєте гроші, які отримуєте від цього будинку. Однак ви не повинні заважати мешканцям, які беруть на себе відповідальність за свій будинок. Ви повинні діяти виключно в правовому полі. Якщо ви не хочете втрачати будинки, то повинні надавати якісні послуги, щоб люди від вас не відмовлялися. Іншого варіанту немає, - наголосив Анатолій Куртєв.

Представники керуючих пообіцяли, що діятимуть у рамках закону. Мешканці будинків, які звернуться до них та виконають всі передбачені законодавством процедури зможуть отримати всю необхідну допомогу при передачі будинку.