Запоріжжя бере активну участь у програмі Президента України Володимира Зеленського «Велике будівництво»

19.11.2021 08:00

У 2022 році у Запоріжжі планується реалізувати низку проєктів у рамках програми Президента України Володимира Зеленського «Велике будівництво». Зокрема реконструкцію двох шкіл, двох дитячих садочків, ПК «Орбіта» та інфекційного відділення 5-ї міської дитячої лікарні.

Реалізація проєктів програми Президента України Володимира Зеленського «Велике будівництво» у Запорізькій області. Старт опалювального сезону та тарифи на тепло. Ефективне використання об’єктів державної власності. Ці питання розглянули на колегії Запорізької обласної державної адміністрації, яка пройшла під керівництвом голови ОДА Олександра Старуха. У роботі колегії взяв участь секретар Запорізької міської ради Анатолій Куртєв.

- Сьогодні для Запорізької області актуальними є низка питань. Серед них боротьба з коронавірусом, реалізація інфраструктурних проєктів у рамках програми Президента України Володимира Зеленського «Велике будівництво», старт опалювального сезону та тарифи на тепло. Частину з них ми обговоримо сьогодні, - сказав Олександр Старух.

Учасники наради обговорили результати реалізації програми «Велике будівництво» у 2021 році та плани на 2022 рік. Зокрема у 2021 році у Запорізькій області в рамках вказаної програми реалізується 41 проєкт. З них 30 вже завершені, на інших роботи тривають. Проєкти фінансуються з різних джерел – цільові субвенції, кошти Державного фонду регіонального розвитку або Європейського інвестиційного банку, гроші місцевих бюджетів. При цьому одним з найбільш масштабних в Україні об’єктів є будівництво мостових переходів, яке успішно завершується.

Зокрема у Запоріжжі до програми «Велике будівництво» увійшли «Мала гуманітарна академія», приймальні відділення 9-ї міської лікарні та Міської лікарні екстреної та швидкої медичної допомоги. У планах на 2022 рік ще шість міських об’єктів – реконструкція ліцею «Перспектива», школи №40, двох дитячих садочків, Палацу культури «Орбіта», дитячого інфекційного відділення міської дитячої лікарні №5.

- Хочу подякувати керівництву області. Завдяки співпраці нам вдалося вирішити низку важливих питань та включити до програми «Велике будівництво» кілька важливих для Запоріжжя об’єктів. Раніше до нашого міста такої уваги не було, - зазначив Анатолій Куртєв.

Розглянули на колегії і ситуацію зі стартом опалювального сезону та тарифами на тепло. Наголошувалося, що у містах області, зокрема у Запоріжжі, затверджено економічно обґрунтовані тарифи на постачання теплової енергії. Однак, завдяки підписанню на загальнодержавному рівні Меморандуму, ініційованого Президентом України Володимиром Зеленським, населення платитиме за тепло на рівні минулого року.

Різницю з економічно обґрунтованим тарифом тепловикам має компенсувати бюджет. Було зазначено, що місцевим бюджетам необхідно передбачити відповідні кошти як цього, так і наступного року. Ці витрати містам будуть компенсовані за рахунок збільшення частки надходжень від податку на доходи фізичних осіб, збільшення державного фінансування інфраструктурних проєктів, спрямованих на розвиток міст.